Foto: Shutterstock

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" par zālāju pļaušanu diviem uzņēmumiem maksā krietni lielāku summu par tirgus cenu, izpētījis TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Aptaujājot vairākus uzņēmumus, ''Nekā Personīga'' noskaidrojis, ka zāles pļaušana ar dārza traktoru vidēji maksā no 120 līdz 150 eiro par hektāru, taču ''Rīgas namu pārvaldnieks'' saviem partneriem par to maksā 508 eiro.

Konkurss par zāles pļaušanu notika 2013. gadā, un tajā uzvarēja divu firmu apvienība. SIA ''Hagberg'', kuras īpašniece un vadītāja ir Signe Ielīte un SIA ''Pilsētas eko serviss'', kur starp īpašniekiem ir ''Daimler'' kukuļošanas lietā apsūdzēto Leonarda Teņa un Armanda Zeihmaņa ģimeņu locekļi. Līgums slēgts uz trīs gadiem par 1,8 miljoniem eiro, vēsta raidījums.

''Pilsētas Eko servia'' valdes loceklis Alvis Krauklis skaidrojis, ka darījumā ar ''Rīgas namu pārvaldnieku'' nevar būt nekā aizdomīga, jo firmas uzvarējušas atklātā konkursā.

Tāpat arī otra SIA ''Hagberg'' vadītāja Ielīte noraida aizdomas, ka pļaušanas cenas ir nepamatoti augstas: "Mums itvkā ir tas līgums, bet mēs jau nezinām, cik mums pasūtīs. Trīs gadu laikā tas apjoms ir lēkājis visvisādi. Tas apjoms ir bijis, to nevar izsekot. Tas nav tāds pats. Nav pat līdzvērtīgs. Pirmais gads no otrā gada strauji izmainījās. Līdz ar to tāda ir tā cena. "

''Nekā Personīga'' rīcībā esošā informācija liecina, ka uzvarēt konkursā varēja, izmantojot konkursa nolikuma nepilnības. Piemēram, uzvarētāji tikai par zāles pļaušanu ar traktoru nosauca augstu cenu, par citiem darbiem piedāvāja neticami zemas cenas, tāpēc kopsumma izveidojās zema. Tā izrādījās veiksmīga taktika, jo ''Rīgas namu pārvaldnieks'' uzņēmējiem pasūtīja gandrīz tikai dārgo pļaušanu, vēsta raidījums.

"Rīgas namu pārvaldnieka" valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis intervijai ar raidījumu "Nekā Personīga" neesot piekritis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!