Foto: Publicitātes foto

Pārtikas un veterinārais dienests aicinās uz tikšanos lielveikalu tīkla „Maxima" vadību, lai pārrunātu situāciju veikalā Rīgā, Mūkusalas ielā 73, portālam "Delfi" pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Pārbaužu laikā lielākus vai mazākus pārkāpumus var konstatēt gandrīz jebkurā tirdzniecības vietā. Tomēr, ja tirdzniecības uzņēmumā ik reizi konstatē vienus un tos pašus būtiskus pārkāpumus, tas norāda par nopietnām un sistemātiskām problēmām veikala vadībā," uzsver PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Meistere skaidroja, ka PVD šāda tipa uzņēmumus pārbauda vismaz divas reizes gadā, taču tieši šo "Maxima" veikalu pie tā sauktā Mūkusalas apļa PVD šogad vien ir pārbaudījis piecas reizes, tostarp četros gadījumos pārbaudot patērētāju sūdzības par gaļas kulināriju.

"Trijos gadījumos sūdzībās minētie fakti ir apstiprinājušies. Visos gadījumos noformēts akts par pārtikas izņemšanu no apgrozības, jo tā nebija derīga uzturam un uzņēmumam piemērots naudas sods," skaidro Meistere.

Piektā pārbaude šajā lielveikalā veikta augusta beigās, konstatējot higiēnas prasību pārkāpumus, preces ar beigušos derīguma termiņu, kā arī citus pārkāpumus, kas veikalam iepriekš bija jānovērš.

Trešdien PVD atkārtoti pārbaudījis lielveikalu "Maxima" Mūkusalas ielā 73, kas bijusi jau sestā šogad, jo saņemta bijušās veikala darbinieces sūdzība, kurā minēti vairāki satraucoši fakti par veikala darbinieku rīcību, piemēram, pārfasējot un pārdodot bojātus produktus vai produktus ar beigušos derīguma termiņu.

Arī trešdien veiktajā pārbaudē PVD konstatēja vairāku veidu produkciju ar nenosakāmu derīguma termiņu, norādīja Meistere. Par minētājiem pārkāpumiem uzņēmums tiks saukts pie administratīvās atbildības.

PVD Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova portālam "Delfi" teica, ka nenosakāms termiņš bijis produktiem aptuveni 10 dažādās pozīcijās, tostarp lielākā daļa ir kulinārijas izstrādājumi.

"Lai arī šādu produktu daudzums nav liels, šāda situācija nedrīkst būt," viņa uzsvēra, vēršot uzmanību uz to, ka uzņēmumam jau trīs reizes piemērots sods.

"Maxima Latvija" Komunikācijas vadītājs Jānis Beseris portālam "Delfi" norādīja, ka informācija par pārkāpumiem tiks pārrunāta ar veikala vadītāju, lai pārliecinātos, ka tiek ievērotas visas noteiktās kvalitātes prasības un procedūras.

"Uzņēmuma procesa un kvalitātes departaments veiks pastiprinātas pārbaudes un tiks veikti nepieciešamie soļi, lai neatbilstības neatkārtotos. Tāpat darbiniekiem tiks veiktas atkārtotas apmācības par kvalitātes prasībām, tiks vērtēta konkrētā veikala vadības darbinieku atbildība un tad lemsim par tālāko rīcību," viņš klāstīja.

Beseris skaidroja, ka, atbilstoši likumdošanai, uzņēmumā ir izstrādātas procedūras un noteikumi preču kvalitātes kontrolei. "Visiem veikala darbiniekiem, neatkarīgi no amata, ir stingri jāievēro noteiktās kvalitātes normas un spēkā esošās procedūras attiecībā uz produktu kvalitāti un derīguma termiņiem un nekādas atkāpes no tām nav pieļaujamas," viņš uzsvēra.

Turklāt "Maxima Latvija" procesu un kvalitātes departamenta darbinieki veic regulāras un ārpuskārtas padziļinātas kvalitātes pārbaudes visos "Maxima" veikalos, izvērtējot produktu izcelsmi, kvalitāti un izsekojamību.

Mūkusalas ielas veikalā padziļinātu pārbaudi kopā ar PVD inspektoru veica arī "Maxima Latvija" procesu un kvalitātes departamenta darbinieki. Pārbaudes laikā tik tiešām konstatētas atsevišķas neatbilstības, kuras nekavējoties tika novērstas, apliecināja Beseris.

Par to, cik lielu sodu "Maxima" varētu saņemt šoreiz, PVD lems tuvākajā laikā. Soda apmērs atkarīgs gan no iepriekš pieļauto pārkāpumu skaita, gan nederīgo produkta daudzuma.

Vienlaikus Marčenkova atzina, ka lielos veikalos jāņem vērā cilvēciskais faktors, proti, ne vienmēr darbinieki spēj maksimāli ātri konstatēt, ka kādam produktam beidzies derīguma termiņš.

PVD plāno tikties ar lielveikalu tīkla "Maxima" vadību, lai rastu risinājumu situācijas uzlabošanai konkrētajā lielveikalā. Pēc Besera teiktā, tikšanās paredzēta piektdien, 23. oktobrī.

Jau vēstīts, ka "Maxima Latvija" apgrozījums šogad pirmajā pusgadā pieauga par 3,7% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu un sasniedza 330 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

"Maxima" mazumtirdzniecības veikalus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Bulgārijā pārvalda 2007. gadā izveidotā kompānija "Maxima grupe".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!