Foto: Publicitātes foto
Valdība ceturtdien slēgtajā sēdē atļāvusi Satiksmes ministrijas valsts sekretāram Kasparam Ozoliņam slēgt līgumu ar "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, pēc sēdes žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Līgumu gan atļauts parakstīt tikai tad, ja Saeima būs atbalstījusi 80 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanu "airBaltic" no Valsts kases.

Pēc Straujumas teiktā, līgumā ar investoru veikti vairāk nekā 20 uzlabojumi, nodrošinot to, ka investoram nav priekšrocību un sabalansējot valsts un investora intereses.

"Līgums neparedz lidmašīnu iegādi," viņa uzsvēra.

Satiksmes ministrijai (SM) vēl uzdots papildināt akcionāru līgumu ar normu, kas paredz, ka investors ir atbildīgs par starptautisko organizāciju noteikto sankciju ievērošanu, piebilda premjere.

"Šobrīd mēs neredzam citu iespēju, kā nodrošināt "airBaltic" tālāku attīstību," sacīja Straujuma, atkārtoti uzsverot arī to, ka Vācijas investors ir īstermiņa risinājums, un "airBaltic" plānots pēc iespējas ātrāk piesaistīt stratēģisko investoru. Stratēģiskā investora meklējumiem tiks piesaistīts starptautisks konsultants.

Tas ir labākais pašlaik pieejamais īstermiņa risinājums, atzina satiksmes ministra pienākumu izpildītājs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ozoliņš skaidroja, ka, salīdzinot ar sākotnējo versiju, akcionāru līgums pēc būtības ir gandrīz pilnībā pārstrādāts. Viņš arī apliecināja, ka investors piekritis atbalstītajai līguma redakcijai.

Vērtējot iespējamo Saeimas lēmumu, Kozlovskis atzina: "Ja Saeima lems citādāk, šis līgums nebūs spēkā." Šādā situācijā būs jājautā "airBaltic" valdes redzējums par tālāko attīstību, viņš minēja.

Plānots, ka tiks piesaistīts starptautiskais auditors, lai izvērtētu “airBaltic” darbību kopš 2011. gada, tostarp valdes un padomes darbību, tāpat tiks vērtēts piesaistītā investora atlases process.

Jau vēstīts, ka valdība 3. novembrī atbalstīja "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš iegūs 20% "airBaltic" akciju.

Paredzēts, ka Montāgs-Girmess "airBaltic" ieguldīs 52 miljonus eiro, bet no valsts puses kā Valsts kases aizdevums tiks nodrošināti 80 miljoni eiro.

Tāpat valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko pagaidām plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!