Foto: F64

Visas Saeimā pārstāvēto partiju frakcijas trešdien apspriedīs jautājumu par aizdevumu no Valsts kases Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic", sacīja aptaujāto frakciju deputāti.

Saeimas Budžeta, finanšu (nodokļu) komisija trešdien pulksten 10 slēgtā sēdē skatīs valdības lēmumu par aizdevuma piešķiršanu "airBaltic" un lems par tā virzīšanu izskatīšanai parlamentā. Komisijas sēdē piedalīsies pārstāvji no valdības, Satiksmes ministrijas, "airBaltic", Drošības policijas, kā arī bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība").

Trīs opozīcijas partiju pārstāvji norādīja, ka, visticamāk, neatbalstīs aizdevumu "airBaltic". "Saskaņas" deputāts Valērijs Agešins sacīja, ka ""airBaltic" afēra sāk izskatīties pēc jaunas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vērta gadījuma".

Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka NA, iespējams, varētu atbalstīt aizdevumu "airBaltic" pie nosacījuma, ja aviokompānija neiegādāsies Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet".

Ministru kabinets otrdien aiz slēgtām durvīm izlēma iekļaut "airBaltic" akcionāru līgumā jaunu punktu, kas liedz aviokompānijai iegādāties, īrēt vai izmantot jebkura militārā kompleksa inventāru, līdz ar to "airBaltic" nevarētu iegādāties "Sukhoi Superjet". Tas attieksies uz tām militāro kompleksu kooperācijām, kurām ir piemērotas starptautiskās sankcijas.

Satiksmes ministra pienākumu izpildītājs Rihards Kozlovskis ("Vienotība") izteicās, ka ir novērsti visi šķēršļi, lai Saeima varētu piešķirt 80 miljonu eiro aizdevumu "airBaltic".

Jau vēstīts, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3. novembrī pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro.

Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam aizdevumu kapitalizējot. Līdz ar šo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt.

Valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko sākotnēji bija plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases. Saeimas frakciju pārstāvji norādījuši, ka vēlas iegūt vairāk informācijas par plānoto darījumu.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!