Foto: F64
Valsts uzņēmumu valdes un padomes locekļu atalgojuma palielinājums nevarēs pārsniegt 25% gadā, paredz valdības otrdien atbalstītie noteikumi.

Atbilstoši noteikumiem lielas kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja alga mēnesī nevarēs pārsniegt 7650 eiro (bruto), vidējas - 6120 eiro, bet mazas kapitālsabiedrības vadītājam - 3825.

"Valdes un padomes locekļa mēneša atlīdzības maksimālais apmērs nekādā gadījumā nedrīkst pārsniegt Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicēto valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro un kam piemērots koeficients 10," skaidro Pārresoru koordinācijas centra (PKC).

Saskaņā ar noteikumiem par publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu skaitu atbilstoši kapitālsabiedrības lielumu raksturojošiem rādītājiem, valdes un padomes locekļu mēneša atlīdzības maksimālo apmēru valsts uzņēmumi iedalīti trīs grupās - mazi, vidēji un lieli. Atkarībā no tā noteikts gan tas, cik valdes un padomes locekļi uzņēmumā var darboties, gan arī mēneša atlīdzības maksimālais apmērs.

Mazos valsts uzņēmumos var darboties ne vairāk kā divi valdes locekļi un valdes priekšsēdētāja alga nedrīkstēs pārsniegt vidējo darba samaksu valstī iepriekšējā gadā vairāk kā piecas reizes. Padomes mazos valsts uzņēmumos netiks veidotas.

Vidējās kapitālsabiedrībās var būt līdz trim valdes locekļiem un līdz trim padomes locekļiem. Maksimālā valdes priekšsēdētāja atlīdzība nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro un kam piemērots koeficients 8, bet padomes priekšsēdētāja atlīdzība - kam piemērots koeficients 2,4.

Lielajos valsts uzņēmumos varēs būt ne vairāk kā pieci valdes un padomes locekļi. Valdes priekšsēdētāja atlīdzības "griesti" jānosaka, vidējai darba samaksai piemērojot koeficientu 10, bet padomes priekšsēdētāja - koeficientu 3.

Saskaņā ar noteikumiem mazi valsts uzņēmumi ir tie, kas bilances datumā nepārsniedz vismaz divus no trim kritērijiem - bilances kopsumma četru miljonu eiro apmērā, neto apgrozījums - astoņi miljoni eiro, bet vidējais darbinieku skaits gadā - 50.

Vidēju uzņēmumu bilances kopsumma noteikta 20 miljonu eiro apmērā, apgrozījums - 40 miljonu eiro apmērā, bet vidējais darbinieku skaits ir 250.

Par lielu uzņēmumu atzīts tāds, kura bilances kopsumma pārsniedz 20 miljonus, apgrozījums - 40 miljonus eiro, darbinieku skaits - 250.

Pagājušajā gadā mēneša vidējā darba samaksa bruto bija 765 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!