Foto: VID

Akcīzes nodokļa ieņēmumi no alkoholisko dzērienu tirdzniecības salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauguši par 4,8 miljoniem eiro, kas liecina par tendenci – nelegālais alkohola patēriņš samazinās, jo iedzīvotāji izvēlas iegādāties alkoholu legālās tirdzniecības vietās, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Dienests uzsver, ka valstī palielinājies nevis kontrabandas ceļā ievestā, bet Latvijā nelegāli saražotā spirta un alkohola daudzums. VID provizoriski aprēķinātā Akcīzes nodokļa plaisa[1] alkoholiskajiem dzērieniem 2014. gadā ir 8,5%.

VID aprēķini rāda, ka nelegālā alkohola tirgus vērtējums varētu būt robežās no 8% - 9%. Tāpat secināts, ka nelegālā tirgus īpatsvars samazinās.

Patlaban Latvijā neviena iestāde neiegūst un neapkopo datus par kopējo alkohola patēriņu valstī, kas varētu būt objektīvs priekšnoteikums nelegālās tirgus daļas noteikšanai. Rādītāji, kurus var izmantot kopējā patēriņa aprēķinam tiek apzināti vienu reizi četros gados un attiecīgu pētījumu veic Slimību profilakses centra speciālisti.

VID darba rezultāti un tendences liecinot, ka nelegālajā alkohola tirgū ir palielinājies Latvijā ražotā spirta un alkohola īpatsvars pret to, kas ievests kontrabandas ceļā no trešajām valstīm. Valsts policijas apkopotā informācija rāda, ka 94% no nelikumīgās aprites izņemtā alkohola daudzuma līdzīgās daļās veido spirts un pašdarinātais alkohols, tostarp kandža un brāga.

Tiek uzsvērts, ka pēdējo trīs gadu laikā valsts tiesībaizsardzības iestāžu izņemtā alkohola daudzums nepārtraukti pieaug. 2015.gada 11 mēnešos no nelikumīgas aprites ir izņemti 125,3 tūkstoši litru nelikumīga alkohola, kas ir par 25% vairāk, nekā tādā pašā laika periodā 2013.gadā.


[1] Nodokļu plaisa ir nedeklarētās un deklarētās, bet nesamaksātās nodokļu summas attiecība pret potenciālo nodokļu masu, kas tiktu aprēķināta un iekasēta pie nosacījuma, ka visi nodokļu maksātāji pilnā apmērā izpilda savas nodokļu saistības

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!