Foto: F64

AS "Latvenergo" atkārtoti nosūtījusi oficiālu vēstuli AS "Latvijas Gāze" (LG) ar lūgumu piekļūt gāzes infrastruktūrai, informēja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.

Siksnis stāstīja, ka "Latvenergo" ir atsākusi sarunas ar Lietuvas gāzes tirgotāju "Litgas" par gāzes piegādi energokompānijai, lūdzot atjaunot pērn izteikto piedāvājumu.

"Latvenergo" arī vērsusies LG ar lūgumu atļaut piekļūt gāzes koncerna infrastruktūrai. Tiesa, LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis atzina, ka gāzes koncerns šo lūgumu noraidīs.

Savukārt Siksnis norādīja, ka pagaidām LG atteikums nav saņemts, bet, kad tāds tiks saņemts, "Latvenergo" iepazīsies ar LG atbildi un lems, kā racionāli panākt iespēju izmantot gāzes transporta sistēmu papildu gāzes apjoma iegādei no Lietuvas.

"Latvenergo" arī apsver iespēju vērsties ar iesniegumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), lūdzot skaidrot piekļuves normatīvos aktus.

Kā ziņots, SPRK 2015.gada septembrī pieņēma gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem, bet Administratīvā apgabaltiesa 17.novembrī apmierināja LG lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu šajā lietā. SPRK šo Administratīvās apgabaltiesas lēmumu pārsūdzēja.

Savukārt šā gada 5.janvārī Augstākā tiesa atcēla lēmumu par pagaidu aizsardzību lietā, kura ierosināta pēc LG pieteikuma par SPRK 10.septembrī pieņemtajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem. Līdz ar to noraidīts LG lūgums par pagaidu aizsardzības piemērošanu. Lēmums nav pārsūdzams.

Ekonomikas ministrija izstrādā Ministru kabineta noteikumus, kas atļaus "Latvenergo" iegādāties gāzi no citiem avotiem jau tagad, negaidot gāzes tirgus atvēršanu 2017.gadā. Minētie noteikumi valdībā varētu tikt skatīti jau janvārī.

"Latvenergo" atzina, ka uzņēmums gatavojas atkārtoti lūgt LG atļaut piekļuvi gāzes koncerna pārvades sistēmai, kā arī "Latvenergo" jau sākusi sarunas ar Lietuvas pusi par gāzes cenu u.c. ar gāzes piegādi saistītiem jautājumiem.

Taču LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis atzina, ka LG joprojām ir licence, kas gāzes koncernam līdz 2017.gada 10.februārim paredz ekskluzīvas tiesības gāzes sadales tirgū. "Mums ir licence, kur skaidri un gaiši ir pateikts, ka Latvijas teritorijā gāzi var tirgot tikai LG," uzsvēra Kalvītis.

"Latvenergo" pagājušā gada rudenī bija gatavs testa darījumam ar Lietuvas gāzes tirgotāju "Litgas", taču tad nebija iespējams izmantot LG cauruļvadu sistēmu gāzes transportēšanai.

"Latvenergo" no Lietuvas saņēma izdevīgāku gāzes cenas piedāvājumu nekā no Latvijas. Lietuviešu piedāvātā gāze par 1000 kubikmetriem bijusi par aptuveni desmit eiro lētāka. "Latvenergo" eksperimentālā kārtā vēlējās iegādāties vienu miljonu kubikmetru gāzes, taču LG lēma neļaut "Latvenergo" izmantot gāzes koncerna infrastruktūru. Rezultātā 2015.gada 30.novembrī beidzās Lietuvas kompānijas piedāvājuma termiņš "Latvenergo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!