Foto: LETA

Starp Baltijas valstīm Āfrikas cūku mēris (ĀCM) visvairāk skāris Igaunijas teritoriju, seko Lietuva un Latvija, pirmdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotajā konferencē pavēstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

Viņš pastāstīja, ka visplašāk ĀCM ir skāris Igauniju, kam seko Lietuva, un Latvija. Turpretī Polijā ĀCM ir skāris pavisam nelielu teritoriju.

Oļševskis arī atgādināja, ka šogad līdz 20. janvārim Latvijā ĀCM ir konstatēts 74 meža cūkām, no kurām 17 bija beigtas, bet 57 nomedītas.

Viņš norādīja, ka ĀCM turpina izplatīties apvidos, kur saslimšana tika konstatēta arī pērn, tāpēc ir svarīgi ierobežot slimības izplatīšanos.

Oļševskis atgādināja, ka 8. janvārī PVD ar LPS parakstīja vienošanos par meža cūku savākšanas un iznīcināšanas kārtību, kas Latvijā attiecas uz teritorijām ĀCM pirmajā, otrajā un trešajā riska zonā. Vienošanās paredz, ka izdevumus par meža cūku savākšanu un iznīcināšanu ĀCM skartajās teritorijās pašvaldībām segs PVD, tostarp 75% no šīm izmaksām būs Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums. Tāpat PVD izsniegs pašvaldībām dezinfekcijas līdzekļus minēto aktivitāšu nodrošināšanai.

Tāpat viņš norādīja, ka LPS un PVD mājaslapās plānots izvietot informāciju par meža cūku savākšanas un iznīcināšanas kārtību, lai informētu iedzīvotājus. "Nodrošināsim, lai cilvēki zina, kur ziņot [par atrastajām beigtām meža cūkām]," sacīja Oļševskis.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

LPS dibināta 1991. gada 15. decembrī. Tās biedri ir 118 no 119 Latvijas pašvaldībām - deviņas republikas pilsētu un 109 novadu pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!