Foto: LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nesagādāja vilšanos un pat pārspēja tirgus gaidas, vērtē "Swedbank" ekonomiste Lija Strašuna.

ECB ceturtdien nolēma samazināt bāzes likmi līdz 0% un procentu likmi noguldījumiem ECB līdz pat mīnus 0,4%. Turklāt paplašināta vērtspapīru pirkšanas programma un šajā programmā turpmāk varēs pirkt ne tikai valdības, bet arī uzņēmumu obligācijas, kā arī tiek ieviests vēl viens ilgtermiņa refinansēšanas operāciju raunds. Nauda tiks drukāta arvien lielākos apjomos un procentu likmes būs ļoti zemā līmenī vēl ilgāk, skaidro ekonomiste.

Viņa atzīst, ka šoreiz ECB pat pārspēja tirgus gaidas. Eiro kurss sākumā nedaudz pavājinājās, bet pēc tam atkal pieauga, valsts obligāciju ienesīgums krities. Lai arī gaidāma salīdzinoši ierobežota ECB pasākumu ietekme uz inflāciju un izaugsmi, tam vajadzētu uzlabot uzņēmēju un patērētāju noskaņojumu, domā ekonomiste. Viņa atzīmē, ka, naftas cenai lēni atgūstoties, bažām par deflāciju arī jāmazinās.

"Swedbank" analītiķe atzīst, ka ceturtdienas ECB lēmums bija nepieciešams solis, bet ar to vēl nepietiks - ECB pasākumu efektivitāte ar laiku kļūs mazāka, un arvien aktuālākas kļūs arī negatīvas sekas, piemēram, finanšu tirgus nestabilitāte un krasāku svārstību iespējamība, nepareiza risku cenošana, burbuļa riski utt.

Kā ziņots, ECB ceturtdien procentu likmi galvenajām refinansēšanas pozīcijām samazināja no 0,05% uz 0%, kas ir visu laiku zemākais līmenis.

ECB par 0,1 procentpunktu samazināja noguldījumu likmi - līdz mīnus 0,4%.

Savukārt diennakts procentu likme samazināta par 0,5 procentpunktiem un turpmāk veidos 0,25%.

ECB nolēma palielināt tā dēvētās kvantitatīvās stimulēšanas programmas apjomu no 60 miljardiem eiro līdz 80 miljardiem eiro mēnesī.

ECB arī paziņoja par jaunām ilgāka termiņa refinansēšanas operācijām (TLTRO), kuras tiks sāktas jūnijā un īstenotas četrās kārtās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!