Foto: AFI
Starptautiskā lidosta "Rīga" pērn strādāja 49,09 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,4% vairāk nekā 2014. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga vairākkārt - līdz 1,15 miljoniem eiro, liecina datubāzē "Lursoft" publiskotais kompānijas finanšu pārskats.

Tostarp starptautiskās lidostas "Rīga" apgrozījumā pagājušajā gadā 56,2% veidoja ieņēmumi no aviācijas, bet 43,8% veidoja ienākumi, kas nav saistīti ar aviāciju – galvenokārt ieņēmumi no telpu un zemes iznomāšanas, autostāvvietām un citiem pakalpojumiem. Pērn lidostas ieņēmumi no aviācijas bija 27,591 miljona eiro apmērā, kas ir par 11,8% vairāk nekā 2014. gadā, bet pārējie ieņēmumi veidoja 21,499 miljonus eiro, kas ir kāpums par 6,4%.

Lidostas finanšu pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka tās peļņu pagājušajā gadā būtiski ietekmēja atbilstoši grāmatvedības uzskaites politikai izveidotie uzkrājumi šaubīgiem debitoru parādiem, iespējamām kompensācijām nomniekiem un tiesvedības izmaksām 3,943 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus pagājušā gada beigās noslēgts mierizlīgums lidostas "Rīga" tiesvedībā ar Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic".

Lidostas peļņa no pamatdarbības pagājušajā gadā bija 12,415 miljoni eiro.

Kompānijas vadība norāda, ka 2015. gadā lidostā apkalpoja 68 tūkstošus gaisa kuģu, 5,2 miljonus pasažieru un 19 tūkstošus tonnu kravu. Salīdzinot ar 2014. gadu, lidostā apkalpoto gaisa kuģu skaits palielinājās par 3,4%, apkalpoto pasažieru skaits pieauga par 7,2%, bet apkalpoto kravu apmērs saruka par 42,8%.

Vienlaikus lidostas vadība atzīmē, ka starptautiskā lidosta "Rīga" joprojām ir lielākais aviācijas pasažieru un kravu apkalpošanas centrs Baltijas valstīs, nodrošinot 48,4% īpatsvaru no Baltijas valstu galvaspilsētu lidostās apkalpotajiem pasažieriem. No aviokompānijām līderis pēc pārvadāto pasažieru skaita pērn bija "airBaltic", kura tirgus daļa lidostā veidoja 48,3% no apkalpotajiem pasažieriem.

Kopumā pērn aviokompānijas no lidostas "Rīga" atklāja 16 jaunus lidojumu virzienus, no kuriem astoņus atklāja "airBaltic". 2015. gadā no lidostas "Rīga" vasaras lidojumu sezonā varēja nokļūt uz 89 tiešajiem galamērķiem, bet ziemas lidojumu sezonā – uz 69 tiešajiem galamērķiem.

2014. gadā lidosta "Rīga" strādāja ar 44,885 miljonu eiro apgrozījumu un guva 134,7 tūkstošu eiro peļņu.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!