Foto: LETA

Jūrmalas dome aptuveni trīs miljonu eiro vērtu līgumu par ielu uzturēšanu noslēgusi ar kādu Zaļo zemnieku savienības – Jūrmalas mēra Gata Trukšņa pārstāvētās partijas – ziedotājam Ivaram Šūpulniekam piederošu kompāniju "Liktenis", svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Truksnis notikušo skaidro ar ārkārtas apstākļiem un noliedz, ka būtu izrādījis pretimnākšanu savas partijas sponsoram.

Ar labāko cenu uzvarēja kompānija "A.C.B". Taču vērtēšanas gaitā to no konkursa izslēdza.

''Mēs un vēl pārējie konkurenti tikām noraidīti tāpēc, ka formāli viņi izdomāja, ka mums nav kaut kāda sertifikāta. Faktiski mums ir visi tie, kas Latvijā ir nepieciešami, ko izsniedz Būvinženieru savienība, visi mums ir,'' raidījumam skaidrojis "A.C.B." padomes loceklis Dzintars Pomers.

Kā viena no konkursa prasībām bija kvalitātes vadības sistēmas un vides vadības sistēmas sertifikāti, kas saskaņā ar raidījuma vēstīto bijuši visiem pretendentiem. Taču Jūrmalas pašvaldība trīs firmas no konkursa izslēdza, jo sertifikātu apraksts neesot sakritis ar konkursa nolikumā rakstīto. Atbilstošs tas bijis tikai vienai kompānijai – Jūrmalā strādājošajam uzņēmumam "Liktenis".

No konkursa izslēgtie uzņēmumi iesnieguši sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), kas gan palikušas neizskatītas. Lai gan IUB konkursā noraidīto pretendentu sūdzības vajadzēja skatīt šajā nedēļā, tas nenotika, un 25. maijā Jūrmalas pašvaldības iepirkumu komisija nolēma pārtraukt konkursu. Līgums ar kompāniju "Liktenis" par šo darbu veikšanu tika noslēgts jau nākamajā dienā, vēsta "Nekā personīga".

Iepirkuma komisiju vadīja Jūrmalas izpilddirektors, kurš raidījumam noliedzis, ka nolikums jau no paša sākuma būtu rakstīts "Likteņa" interesēs. Savukārt konkurss pārtraukts, jo komisija kļūdījusies ar neskaidrajām sertifikātu prasībām.

''Tika argumentēts par to, ka norādītie sertifikāti ir neskaidri, attiecīgi arī komisija nolēma to, ka vispareizākais šajā gadījumā ir pārtraukt izbeigt to atklāto konkursu un uzsākt jaunu konkursu, precizējot tieši neskaidro sertifikātu saturu,'' raidījumam paudis Jūrmalas pašvaldības izpilddirektors Arturs Grants. Grants skaidrojis, ka drīzumā Jūrmala sludinās jaunu konkursu, kurā no jauna varēs pieteikties arī atraidītās ceļu būves kompānijas.

"Liktenis" ir Jūrmalā reģistrēts uzņēmums, kas dod darbu 80 jūrmalniekiem un maksā prāvus nodokļus arī pašvaldības budžetā. Jūrmalas domes konkursā par ceļu uzturēšanu "Liktenis'' uzvarēja arī pirms trim gadiem. Uzreiz pēc tam firmas dibinātājs un valdes loceklis Ivars Šūpulnieks ziedojis Jūrmalas mēra partijai divus tūkstošus latu. Šūpulnieks sākumā noliedzis, ka būtu ziedojis ZZS, tikai, apskatot izdruku no KNAB datu bāzes, pieļāva , ka savulaik ir atbalstījis partiju. Pēc neilga pārdomu brīža, "Likteņa" dibinātājs gan atminējies, ka atbalstījis partiju, taču ziedojumu ar regulārajām uzvarām Jūrmalas pašvaldībā nesaista.

''Nekādas īpašas attiecības nav un es domāju, ka, manuprāt, es neesmu ziedotāju sarakstu īsti redzējis, bet iespējams, ka "Liktenis" kaut ko ir ziedojis ZZS, bet nekādu īpašo attiecību tur nav,'' raidījumam skaidrojis Truksnis.

"Likteņa" izraudzīšanos slēgtā sarunu procedūrā par aizdomīgu uzskata IUB vadība – bedrīšu lāpīšana par trīs miljoniem eiro nav uzskatāma par ārkārtas situāciju, uzsvēruši uzraugi.

Ja iepirkumu uzraugi atklās pārkāpumus pašvaldības rīcībā, Jūrmalas domei būs jāsamaksā naudas sods. Tāpat līguma parakstītājam draud trīs gadu aizliegums saistīties ar iepirkumiem, taču birojam nav tiesību apturēt vai piespiest lauzt jau noslēgto līgumu ar "Likteni". To var kāds no konkursa pretendentiem, sūdzoties tiesā, vēsta "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!