Foto: LETA

Zemkopības ministrija (ZM), Pārtikas veterinārais dienests (PVD) un Latvijas lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas ir gatavas iesaistīties, lai palīdzētu sakārtot tirdzniecību Rīgas centrāltirgū, pavēstīja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Dūklavs ceturtdien tikās ar akciju sabiedrības "Rīgas centrāltirgus" (RCT) valdes priekšsēdētāju Andri Morozovu, lai pārrunātu jautājumu par situācijas uzlabošanu RCT, ņemot vērā, ka tirgotāji un pārtikas preču piegādātāji veic dažādas nelikumības, piemēram, no ārvalstīm ievesto lauksaimniecisko produkciju uzdodot par Latvijā audzēto.

"Galvenā atbildība par notiekošo Rīgas centrāltirgū ir jāuzņemas tirgus saimniekam, kas tālāk organizē tirgus darbību un nodrošina tajā kārtību. No savas puses mēs esam gatavi plašāk iesaistīt Pārtikas un veterināro dienestu, lai mazinātu gadījumus, kad pircējiem kā Latvijā audzētā produkcija tiek pārdota citās valstīs ražotā. Tāpat ZM rosinās virkni izmaiņu normatīvajos aktos, kas samazinās krāpnieciskos gadījumus Rīgas centrāltirgū, citos tirgos Latvijā un citās līdzīgās tirdzniecības vietās," norādīja Dūklavs.

ZM piedāvātās izmaiņas paredz, ka tirgus pārvaldītājam būs pienākums prasīt no tirgotāja, kas tirgo pašu ražotu lauksaimniecības produkciju, informāciju par realizējamajām pārtikas precēm un to izcelsmi, kā arī attiecīgās pašvaldības, kur lauksaimnieciskā produkcija ražota, izsniegto izziņu par zemes piederību un tās izmantošanas veidu. Tāpat tirgus pārvaldītājam būs jāpārbauda šī informācija, ja radīsies aizdomas par sniegtās informācijas patiesumu.

Savukārt pašvaldībām būs jāizsniedz izziņas par zemes piederību un tās izmantošanas veidiem tirdzniecības dalībniekam, kas plāno tirgos un citās līdzīgās tirdzniecības vietās pārdot paša ražoto lauksaimniecības produkciju. Izsniedzot šīs izziņas, pašvaldības varēs izmantot Lauku atbalsta dienesta (LAD) datu bāzi par tirdzniecības dalībnieka pašu audzētās produkcijas sortimentu un tam izmantoto zemes platību, norāda ZM.

Morozovs pauda gatavību turpmāk veikt padziļinātas tirgotāju pārbaudes un vairāk popularizēt Latvijas zemnieku produkciju, tostarp "Zaļās karotītes" produktus.

Ministrijā skaidro, ka LAD ir dati par zemniekiem, kas audzē lauksaimniecisko produkciju vismaz viena hektāra un vairāk platībā. Savukārt tos ražotājus, kas lauksaimniecisko produkciju audzē mazākās platībās, būs jāpārbauda (kas, kur un kādā platībā tiek audzēts) pašvaldībām.

Jau ziņots, ka pircēju krāpšana Rīgas centrāltirgū arvien nav izskausta – izmantojot Latvijas zemnieku saimniecību izkārtnes un uzdodot to par Latvijā audzētu produkciju, tiek pārdotas gan poļu zemenes, gan avenes, gan tomāti. Par spīti tam, ka PVD un VID Centrāltirgū regulāri veic reidus, lielākie tirgotāji visbiežāk paliek neskarti, jo informācija par kontrolēm tiek savlaicīgi nopludināta, vēstīja raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!