Foto: LETA

Starp astoņiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātiem, kas izvirzīti tālākai vērtēšanai, ir cilvēki no auditorfirmas "Deloitte", apsardzes uzņēmuma "GRIFS", Latvijas Bankas, kā arī bijušais VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Jānis Kalugins un bijusī šīs pārvaldes direktora vietniece Ļubova Švecova, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kopumā uz konkursu tika saņemti 19 pieteikumi.

"Alga joprojām paliek problemātiskais aspekts, jo personālatlases kompānija uzrunāja vairāk nekā 100 cilvēkus. Un, protams, man ir arī pārskats par to, kādēļ cilvēki atteicās. Alga joprojām ir viens no apstākļiem. Tas gan ir trešais. Pirmais apstāklis ir politiskais fons, kas sacelts ap iestādi, un cilvēkiem nav ticības tam, ka viņiem būs iespēja neatkarīgi darboties. Un otrais – publicitāte. Draugu, radu un bērnu vārdi tiek ienesti publiskajā telpā un ļoti daudzi no privātā sektora nav gatavi nākt," raidījumam stāsta Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, "Nekā personīga" ziņo, ka konkursā pieteikusies arī agrākā VID Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece Švecova, ko viņa raidījumam arī apstiprinājusi pati.

Švecova darbu VID pameta pirms gada. Šobrīd viņa praktizē kā juriste un raksta doktora disertāciju par nodokļu krāpšanas problemātiku Latvijā.

Konkursā pieteicies arī bijušais Muitas kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča vietnieks Jānis Kalugins. 2008. gadā viņš kļuva par Vaškeviča pārraudzībā strādājošās Finanšu policijas priekšnieku. Tolaik Kalugins intervijās slavēja Vaškeviču kā cilvēku, kurš esot "daudz darījis, lai mazinātu stagnāciju muitā", atgādina raidījums.

Kalugins gan savu dalību konkursā nav vēlējies komentēt. Nesen veiktajā VID amatpersonu rotācijā viņš no VID Iekšējās audita daļas vadītāja posteņa aizrotēts uz līdzīgu struktūru Iekšlietu ministrijā.

No plašākiem komentāriem atteicies arī Latvijas Bankas finanšu stabilitātes pārvaldes vadītāja vietnieks Andris Ņikitins. Viņš agrāk bijis "Rīgas miesnieka" valdes priekšsēdētājs, vēlāk strādājis AS "Nordeka" un AS "Balta". Kopš 2004. gada viņš strādā centrālajā bankā, kur bijis valdes loceklis un atbildējis arī par iepirkumiem.

Nodokļu plānošanas speciālists no auditorfirmas "Deloitte Latvia" Kaspars Rumba savu dalību konkursā pamatojis ar vēlmi palīdzēt attīstīt Latvijas tautsaimniecību.

Tāpat raidījums noskaidrojis, ka uz VID vadītāja amatu pretendē apsardzes firmas "GRIFS AG" Korporatīvo klientu apsardzes vadītājs Uģis Začs. Šobrīd viņš augstskolā "Turība" tiesību zinātņu katedrā pasniedz priekšmetu par drošības tehniskajiem līdzekļiem un objektu drošību.

Savukārt Ilze Cīrule, kuras līdzšinējā pieredze ir apdrošināšanas kompānijās "Balta" un "Gjensidige Baltija", grib izmainīt VID darbu: "Principā es esmu ļoti pozitīvs cilvēks un es uzskatu – ja mēs gribam, tad mēs varam arī ļoti daudz ko izdarīt. Un mēs varam arī mainīt to negatīvo attieksmi pret šo institūciju."

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss pieteicies konkursā, jo jūtot lepnumu par savu valsti. Viņš gan apzinoties, ka citi kandidāti būšot par viņu spēcīgāki.

Un uz amatu kandidē arī Mārtiņš Liberts, par kura iepriekšējo pieredzi plašāku ziņu raidījumam nav.

Otrā konkursa kārta ar padziļinātām intervijām sāksies jaunnedēļ. Kandidātus vērtēs arī drošības iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!