Foto: DELFI Aculiecinieks

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicinājusi Saeimu mainīt likumu Par pievienotās vērtības nodokli un noteikt 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi svaigiem augļiem un dārzeņiem, portālu "Delfi" informēja padomes pārstāve Krista Garkalne.

LOSP aicina piemērot svaigiem augļiem un dārzeņiem 5%, jeb Eiropas līmeņa PVN likmi.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vienojās šo jautājumu nodot izskatīšanai Saeimas partiju frakcijās.

LOSP izpilddirektors Guntis Vilnītis komisijas deputātus iepazīstināja arī ar priekšlikumiem ēnu ekonomikas mazināšanai lauksaimniecības un pārtikas preču tirdzniecībā.

Būtiskākie priekšlikumi ir saistīti ar PVN izkrāpšanu un PVN iekasēšanas uzlabošanu. LOSP ieskatā ir jāmaina esošā PVN iekasēšanas sistēma, veicot grozījumus PVN likumā, nosakot dalītās maksāšanas modeli.

Kā skaidro padome, darījumu pusēm norēķinoties par piegādātajām precēm, pircējs veic PVN nomaksu valsts budžetā, bet pārdevējam samaksā tikai tīro preces vai pakalpojuma cenu.

Tāpat LOSP pārstāvis uzvēra, ka būtiski ir sakārtot publisko tirgu teritorijas un tirgus turētāju atbildību. Tāpēc tirdzniecības vietu nomas līgumos jānorāda tirgojamo lauksaimniecības un pārtikas preču sortiments un apjoms, kā arī tirdzniecības vietu turētājiem ir pienākums veikt kontroli pār faktisko tirgojamo preču izcelsmi, sortimentu un apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!