Foto: Shutterstock
Latvijā no 2005. līdz 2014.gadam par 16% ir samazinājies siltumenerģijas patēriņš, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Alda Ozola pauda Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē.

Kā informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieks Oskars Vizbulis, Latvija šodien ANO Klimata pārmaiņu konferencē prezentēja paveikto siltumnīcas gāzu emisiju samazināšanā.

Ozola uzstājās ar prezentāciju par Latvijas progresu siltumnīcefekta gāzu emisiju mērķu līdz 2020. gadam izpildē un būtiskākajiem īstenotajiem pasākumiem resursu efektivitātes palielināšanā. Viņa pastāstīja, ka laika posmā no 2005. līdz 2014. gadam Latvijā siltumenerģijas patēriņš samazināts par 16%. Salīdzinājumā ar 1990. gadu elektrības patēriņš samazināts par 21%, bet kopējais mājsaimniecību enerģijas patēriņš, ieskaitot degvielas patēriņu no privātā auto, kopš 2005.gada - par 29%.

ANO Klimata pārmaiņu konference Marakešā notiek otro nedēļu, un tajā līdz 17.novembrim piedalās arī Gerhards. Viņš šodien pārstāvēja Latviju vairākos augsta līmeņa pasākumos, tai skaitā pasākumā par klimata aktivitāšu finansēšanu un pasākumā par Eiropas Savienības (ES) klimata un enerģētikas politikas satvaru 2030. gadam.

Pēc konferences apstiprināmo lēmumu projektu sagatavošanas pabeigšanas notiks vairāki augsta līmeņa pasākumi, kuros piedalās arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Sanāksmēs tiks pārrunāta turpmākā rīcība un notiks neformālas ministru līmeņa konsultācijas par dažādiem Parīzes nolīguma elementiem.

Konferencē prezentācijas klātienē bija iespējams vērot 195 valstu pārstāvjiem, kuri piedalās ANO Klimata pārmaiņu konferencē.

Latvija kopā ar citām ES valstīm ir apņēmusies īstenot nacionāli noteiktos mērķus siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai. Tādēļ Latvijai ir būtiski piedalīties starptautiskās diskusijās par Parīzes nolīguma darbības specifiskiem nosacījumiem. Latvija ir arī uzsākusi Parīzes nolīguma nacionālās ratifikācijas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!