Zvērinātiem notāriem turpmāk būs jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par katru gadījumu, kad kāds cilvēks manto vairāk nekā 15 tūkstošus eiro, piedāvā Finanšu ministrija (FM).

Izmaiņas paredz, ka zvērināta notāra pienākums ir nekavējoties ziņot VID par katru gadījumu, kad tiek mantota nereģistrējama kustama manta (tostarp skaidra nauda), kuras vērtība pārsniedz 15 tūkstošus eiro. Notāram arī jānorāda, vai tiek mantota nereģistrējama kustama manta (izņemot skaidru naudu) vai skaidra nauda.

Līdz šim par aizdomīgiem darījumiem VID ziņo bankas un maksājumu pakalpojumu sniedzēji, kas noteikti Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā – elektroniskās naudas iestādes, pasta komersanti, maksājumu iestādes, krājaizdevu sabiedrības u.c.

Izmaiņas stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Tāpat no nākamā gada spēkā stāsies grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", nosakot, ka visi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma (NILLTFNL) subjekti, konstatējot aizdomīgu darījumu NILLTFNL izpratnē, ziņo arī VID par Latvijas iedzīvotāju aizdomīgiem darījumiem.

Jānorāda, ka šā gada sākumā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pieprasīja paskaidrojumus no divām notārēm saistībā ar šaubīgām mantojumu lietām, tostarp notāre Daina Andersone LTV raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" kādam puisim, kurš sākotnēji stāstīja, ka no tēva it kā mantojis 50 tūkstošus eiro, taču vēlāk atzina, ka nauda patiesībā pieder viņam, atzina, ka mantoto naudu uzrādīt nevajag, līdz ar to iespējams norādīt jebkādu summu.

Grozījumus Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā VID sniedzami ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem otrdien skatīs valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!