Foto: LETA

Šobrīd Latvijā ir reģistrētas 45 ārstniecības iestādes, kuras sniedz medicīniskā tūrisma pakalpojumus, liecina Veselības inspekcijas rīcībā esošā informācija.

Pārsvarā ārstniecības iestādes sniedz ambulatoros un diagnostiskos pakalpojumus, bet teju puse iestāžu ārvalstniekiem nodrošina arī stacionāros pakalpojumus.

Pārsvarā pakalpojumus nodrošina privātās ārstniecības iestādes, tomēr starp pakalpojumu sniedzējiem atrodama arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīcā un Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari".

Ārstniecības iestāžu skaits, kas sniedz medicīnas tūrisma pakalpojumus, ar katru gadu pieaug. 2013. gada beigās bija reģistrētas 36 iestādes, 2014. gadā – 42, bet 2015. gadā – 44 iestādes.

Medicīnas tūrisma pakalpojumu sniedzēju sarakstā tiek iekļautas ārstniecības iestādes, kas ir reģistrētas ārstniecības iestāžu reģistrā vismaz trīs gadus.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) rosina noteikt tiešo nodokļu atlaides ārstniecības iestādēm, kuras plāno attīstīt medicīnas tūrisma pakalpojumus.

Pret šādu ieceri iestājas Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), uzskatot, ka tā diskriminēs virkni ārstniecības iestāžu, kā arī valsts iedzīvotājus.

VM sagatavojusi likumprojektu "Veselības tūrisma attīstības veicināšanas likums", kurā paredzēts, ka valsts varēs sniegt atbalstu nekustamā īpašuma nodokļa un uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaižu veidā veiktajiem sākotnējiem ieguldījumiem tām ārstniecības iestādēm, kas jau sniedz medicīnas tūrisma pakalpojumus un plāno veikt investīcijas piedāvāto pakalpojumu attīstīšanai. Atbalsts paredzēts arī tām ārstniecības iestādēm, kas līdz šim nav iesaistījušās medicīnas tūrisma pakalpojumu sniegšanā.

Likumprojekts paredz, ka valsts atbalsta pretendenti varēs būt tās ārstniecības iestādes, kas ir reģistrētas ārstniecības iestāžu reģistrā un kuru plānotā sākotnējā ilgtermiņa ieguldījumu summa veselības tūrisma pakalpojumu attīstīšanai pārsniegs 200 000 eiro. Valsts atbalstu rosināts sniegt arī uzņēmumiem, kas nav ārstniecības iestādes, bet to ieguldījumu projekta pieteikums būs paredzēts jaunas ārstniecības iestādes izveidei.

VM rosina nekustamā īpašuma nodokļa un uzņēmuma nodokļa atlaidi noteikt 80% apmērā.

Likumprojekts paredz, ka ārstniecības iestādēm, kurām tiks piemēroti tiešo nodokļu atvieglojumu nosacījumi, pirms tam būs jāiesniedz ieguldījuma projekta pieteikums un jānoslēdz līgums ar Veselības inspekciju. Līgumu varēs noslēgt tikai par plānotiem ieguldījumu projektiem, nevis jau uzsāktiem ieguldījumu projektiem. Līgumu ar ārstniecības iestādi par ieguldījumu veikšanu drīkstēs slēgt līdz 2020. gada 30. decembrim.

VM prognozē, ka īstenojot investīciju projektus, lai attīstītu medicīnisko pakalpojumu veidus, kas ir pievilcīgi ārvalstu tūristiem, pozitīvi tiks ietekmēta ne tikai veselības nozare, bet arī Latvijas tautsaimniecība kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!