Foto: F64

Lai izvērtētu iespēju pārtikai vai atsevišķām tās preču grupām piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, Zemkopības ministrija (ZM) izveidojusi ekspertu darba grupu, portālu "Delfi" informēja ZM pārstāve Dagnija Muceniece.

Darba grupai uzdots izvērtēt citu valstu pieredzi diferencētās PVN likmes pārtikai piemērošanā, kā arī samazināta PVN visai pārtikai vai atsevišķām produktu grupām ieviešanas ietekmi uz Latvijas pārtikas produktu ražotāju konkurētspēju un nelegālās pārtikas tirdzniecības ierobežošanu.

Eksperti vērtēs arī to, kā samazināts PVN pārtikai ietekmēs maznodrošināto iedzīvotāju pirktspēju un to, vai nodokļa samazināšana kāpinās Latvijā ražoto pārtikas produktu patēriņu, tādējādi veicinot Latvijas tautsaimniecības izaugsmi.

Tāpat tiks vērtēta PVN diferencētās likmes visai pārtikai vai atsevišķām produktu grupām ieviešanas ietekme uz valsts budžetu. Pēc visu šo uzdevumu veikšanas darba grupai uzdots sagatavot priekšlikumus par iespēju samazināt PVN pārtikai vai atsevišķām produktu grupām un iesniegt tos zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS).

Darba grupu vadīs ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis, tajā tiks pārstāvēti dažādi valsts un nevalstisko institūciju pārstāvji.

Jau vēstīts, ka diskusijas par PVN samazināšanu pārtikai Latvijā bijušas vairākkārt. Piemēram, novembrī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicināja Saeimu mainīt likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" un noteikt 5% PVN likmi svaigiem augļiem un dārzeņiem.

Vairākas iniciatīvas izvietotas arī portālā "Manabalss.lv". Portālā vairāk nekā 14 tūkstošu cilvēku ir parakstījušies par pazeminātu PVN pārtikai, savukārt vairāk nekā astoņi tūkstoši cilvēku parakstījušies par pazeminātu PVN "ikdienā nepieciešamajiem veselīgajiem produktiem" un paaugstinātu PVN kaitīgajiem produktiem.

Finanšu ministrija gan vairākkārt norādījusi, ka PVN samazināšana pārtikai būtu sarežģīti administrējama un nesasniegtu gaidīto mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!