Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā parādījusies jauna naudas izkrāpšanas shēma, portālu "Delfi" informēja interneta veikala "manaslecas.lv" vadības pārstāvji.

Uzņēmumā stāsta, ka ilgāku laiku saņēmuši e-pastus par to, ka Eiropas reģistram ir nepieciešams kompānijas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāja numurs.

Detalizēti apskatot e-pastus, secināts, ka "kaut kas īsti nav kārtībā" un tie ignorēti.

Trešdien uzņēmums saņēmis vēstuli, kas izskatās oficiāla un grāmatvede to gandrīz aizpildījusi.

Pirmajā lapā norādīts, ka iestāšanās ir bez maksas, savukārt otrajā lapā maziem burtiem rakstīts par reklāmas gada maksu 771 eiro apmērā un līgumu uz trim gadiem.

"Principā, ja to paraksta un atsūta viņiem atpakaļ, šim uzņēmumam ir visas tiesības pieprasīt šīs naudas samaksu, jo ir parakstīts pilnīgi legāls līgums," min kompānijā.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijā "Cert.lv" portālam "Delfi" norādīja, ka "Cert.lv" regulāri saņem informāciju par šādiem krāpšanas gadījumiem un šī shēma nav nekas jauns.

Izplatītākā ir CEO krāpšana (CEO scam) jeb biznesa e-pasta kompromitēšana, un šāda tipa uzbrukumi ir ļoti efektīvi, jo kibernoziedznieki parasti izpēta uzņēmuma mājas lapu, serverus, komunikācijas veidu u.c. Tāpat izplatīti ir krāpnieciski e-pasti grāmatvežiem.

Šajā gadījumā ir mainījies tikai krāpšanas izpildījums, vērtē "Cert.lv". Eksperti iesaka uzņēmējiem saglabāt īpašu piesardzību: "Nevajadzētu uzticēties nezināmiem vai aizdomīgajiem dokumentiem, ko uzņēmums saņem e-pastā, jo e-pastā pārsūtītos dokumentus ir viegli viltot".

Tāpat bieži krāpniekiem izdodas noviltot e-pasta adreses un pat ielauzties legāli notikušā sarakstē, tāpēc "Cert.lv" iesaka uzņēmējiem aizdomīgi uztvert arī gadījumus, kad partneriem mainās darījuma konti, vai tiek lūgts steidzami pārskaitīt apjomīgas summas vadītāja vārdā.

Saskaņā ar internetā pieejamo informāciju shēmas būtība slēpjas otrajā lapaspusē norādītajās saistībās – parakstot līgumu, uzņēmums pasūta datu publikāciju, apņemoties par to ik gadu maksāt noteiktu summu, kas jāmaksā avansā.

Shēma izmantota arī Itālijā un Vācijā. Pēc publikācijas ar portālu "Delfi" sazinājās arī citi uzņēmēji, kas šādu vēstuli saņēmuši pa pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!