Foto: F64

Valdības otrdien atbalstītā noteikumu pakete, kas turpmāk noteiks kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar taksometriem un ar vieglo automobili, apgrūtinās privāto vadītāju darbību, lūgts komentēt jaunos noteikumus, pauda taksometru izsaukšanas platformas "Taxify" vadītājs Juris Krūmiņš.

Pēc viņa teiktā, valdībā atbalstītie noteikumi ir pretrunā ar grozījumiem Autopārvadājumu likumā, kas paredzēja ieviest kopbraukšanas pakalpojuma regulējumu, radot tiesisko ietvaru privāto vadītāju darbībai un ļaujot Latvijas iedzīvotājiem brīvajā laikā ar savu vieglo auto piepelnīties un pārvadāt pasažierus, kas līdz šim bija ļauts tikai taksometriem.

"Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātais noteikumu projekts ir pretrunā ar sākotnējo likuma grozījumu mērķi un satur birokrātiskas prasības, kurām nav citu skaidru mērķu, kā vien apgrūtināt privāto vadītāju darbību par labu atsevišķu taksometru uzņēmumu interesēm," uzsvēra Krūmiņš.

Piemēram, noteikumu projekts paredz, ka privātais vadītājs nedrīkstēs reģistrēties un maksāt nodokļus kā pašnodarbinātais, bet gan, tikai reģistrējot uzņēmumu.

Pēc Krūmiņa teiktā, ņemot vērā, ka Valsts ieņēmumu dienestam jebkurā gadījumā ir tiesības saņemt visus nodokļu nomaksai nepieciešamos datus, šis nosacījums ir birokrātisks šķērslis, kas bez acīmredzama iemesla apgrūtina vadītāju darbību ar nepieciešamību reģistrēt uzņēmumu, maksāt uzņēmumu nodevas, algot grāmatvedi. Tāpat arī nosacījums, ka vadītājs drīkst izmantot tikai sev piederošu auto, nevis, piemēram, nomāt to no kāda cita uzņēmuma vai izmantot ģimenes auto, kam nav nekādu leģitīmu mērķu. Privātajiem vadītājiem nāksies saņemt arī divas dažādas licences.

"Ņemot vērā to, ka reģistrācijas process ir būtiski sadārdzināts ar lieku birokrātiju, paredzam, ka taksometru pakalpojumu cenas, visticamāk, celsies, lai vadītājiem būtu iespējams atpelnīt izmaksas un vienlaikus būtu iespējams nodrošināt esošo pieprasījumu pēc vadītājiem," prognozēja "Taxify" pārstāvis.

Kā ziņots, valdības otrdien atbalstīja noteikumu paketi, kas turpmāk noteiks kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar taksometriem un ar vieglo automobili. Jaunie noteikumi attieksies gan taksometriem, gan uz uzņēmējiem, kas vēlēsies pasažieru komercpārvadājumus piedāvāt, izmantojot tīmekļvietni vai mobilo lietotni kā, piemēram, "Taxify" un "Uber".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!