Foto: LETA
Lai arī pēdējos gados zivju konservu ražošanas nozares uzņēmumi aktīvi piedalās tirgus veicināšanas pasākumos un meklē eksporta iespējas, kā arī kāpina pārdošanu, ar to nepietiek, lai atgrieztos pie zivju konservu ražošanas apmēriem pirms Krievijas embargo, atzina zivju konservu ražotāja "Gamma-A" valdes priekšsēdētājs Aivars Lejietis.

"Pēdējos gados nozares uzņēmumu pārstāvji ļoti aktīvi meklē iespējas visos pasaules tirgos, tādēļ nelielu pārdošanas apmēru pieaugumu tas dod, bet pieaugums nav pietiekošs, lai varētu atgriezties pie kādreizējiem ražošanas apmēriem," sacīja Lejietis.

Viņš teica, ka situācija zivju konservu ražošanas nozarē ir sarežģīta ierobežoto tirgus iespēju dēļ saistībā ar Krievijas embargo un produkcijas realizācijas liegumu citās NVS valstīs, kur Latvijas zivrūpnieki kādreiz galvenokārt realizēja produkciju. Tas attiecīgajos ārvalstu tirgos rada spriedzi un sarežģījumus. Arī nākamgad pozitīvas izmaiņas zivju konservu ražošanas nozarē Latvijā nav paredzamas. Tāpat, pēc viņa teiktā, nav cerības uz Krievijas tirgus atvēršanos.

Lai gan joprojām ir kompānijas, kas cīnās par eksistenci NVS valstu tirgos, daudzas nozares kompānijas ir vai nu apturējušas darbību, vai tām ir maksātnespējas statuss vai process. Ikviena uzņēmuma dēļ, kurš izbeidz savu darbību, konkurence nozarē Baltijā samazinās, taču tirgus kapacitāte aizvien ir daudz mazāka nekā kopējais nozares ražošanas potenciāls.

Viņš atzina, ka daļai nozares dalībnieku Krievijas embargo dēļ ir zaudējumi, kādam tā ir neiegūta peļņa, kas neliecina par pozitīvu tendenci un lielām izaugsmes iespējām. Rets izņēmums ir kompānija "Karavela", kurai ir ilggadējas iestrādes Rietumu tirgos.

Pēc Lejieša sacītā, vairums zivju konservu ražošanas nozares uzņēmumu bija koncentrējušies uz vietējās izejvielas pārstrādi, zivju kūpināšanu un šprotu ražošanu. Pārorientēties uz citu produktu ražošanu ir ļoti grūti. "Visas tās iekārtas ir ļoti specifiskas tikai attiecīgajam produktam paredzētas. Tās ir lielas fiziski un tehnoloģiski ietilpīgas un nav piemērojamas vai adaptējamas, lai kaut ko citu ražotu," viņš sprieda.

Jau ziņots, ka "Gamma-A" pagājušajā gadā strādāja ar 11,464 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga 1,7 reizes - līdz 4,561 miljoniem eiro.

"Gamma-A" dibināta 1995 gadā, pamatkapitāls ir 12,147 miljonu eiro. "Gamma-A" 100% daļas pieder SIA "Gamma Holdings A.O.I.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!