Foto: F64
Stopiņu novada dome publiskajai apspriešanai nodevusi tirdzniecības centra būvniecības ieceri Dreiliņos, Smaidu ielā 18. Uzņēmums, kura īpašnieki aiz Kiprā reģistrētas ārzonas meklējami Kanādā, teritorijā iecerējis būvēt plašu tirdzniecības centru un dārza preču veikalu.

Pašvaldībā iesniegtie dokumenti liecina, ka būvniecības iecere paredz tirdzniecības centra jaunbūvi neapbūvētā 14,4 hektārus lielā zemes gabalā, Smaidu ielā, kurš detālplānojuma rezultātā tiks atdalīts no lielāka zemes gabala.

Tirdzniecības centra komplekss sastāvētu no divām atsevišķām ēkām. Viena būs galvenā – līdz pat četriem stāviem augsta mazumtirdzniecības ēka ar atsevišķām telpu grupām citām palīgfunkcijām – sabiedriskajai ēdināšanai, sportam, izklaidei un arī birojiem. Savukārt otra ēka uz zemesgabala plānota kā dārza preču veikala ēka.

Abu ēku orientējošā kopējā stāvu platība ir plānota ap 59 000 kvadrātmetriem.

Būvniecības iecere paredz visas zemes gabala teritorijas apgūšanu, izbūvējot tirdzniecības centram nepieciešamo infrastruktūru – inženieru tīklu pievadus, automašīnu stāvlaukumus centra klientiem un personālam, iekšējos ceļus un laukumus apgādes transportam, kā arī kompleksu teritorijas labiekārtošanu un apzaļumošanu, liecina publiskotie dokumenti.

Kaimiņos IKEA

Stopiņu novada pašvaldība jau pērnā gada vasarā izdevusi darba uzdevumu detālplānojuma izstrādei zemes vienībai Smaidu ielā 18.

Būvniecības ieceres kaimiņos jau strādā IKEA lielveikals, kura īpašnieks SIA "Verus Praedium Latvija" tad arī ir pārdevis konkrēto zemesgabalu uzņēmumam SIA "Riga Retail park". Zemesgrāmatas dati liecina, ka 2017. gada vasarā izveidotā "Riga Retail Park" īpašumu iegādājusies 2018. gada vasarā un tā darījuma finansēšanai ņemts 1,562 miljonu eiro liels kredīts.

"Riga Retail Park" līdz šim ir strādājusi bez apgrozījuma, bet 2017. gadā uzrādījusi 18 580 eiro zaudējumus. Uzņēmuma valdē strādā Lietuvas pilsonis Artūrs Šukus, bet tā vienīgais īpašnieks ir SIA "Venturecorp Property Holdings Baltics" – 2016. gadā izveidots uzņēmums ar 58 000 eiro lielu pamatkapitālu. 2017.gadu tas noslēdzis ar 64 697 eiro apgrozījumu un 11 610 eiro peļņu.

"Venturecorp Property Holdings Baltics" pieder Kiprā reģistrētai ārzonai "TELEROSA HOLDINGS CO. LIMITED" – 59%, Kanādas pilsonim Teodoram Nabūram pieder 39% kapitāldaļu, bet Šukusam – 1%. Kā uzņēmuma patiesā labuma guvēji norādīti Nabūrs un vēl viens Kanādas pilsonis Gerijs Torpejs.

Torpejs Latvijas nekustamo īpašumu tirgū darbojas jau kopš 2010. gada un līdz šim bija nekustamo īpašumu attīstītāju "Homburg Group" grupas uzņēmumu vadītājs Baltijas valstīs, tostarp arī sabrukušā Zolitūdes tirdzniecības centra attīstītāja "Homburg Zolitude" vadītājs, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs.

SIA "Riga Retail park" par plānošanas, būvprojektēšanas un arī būvniecības pakalpojumiem
tirdzniecības centra izbūvei ir noslēdzis apvienoto projektēšanas un būvdarbu pakalpojumu līgumu ar AS "UPB".

Detālplānojuma projekta un tirdzniecības centra būvniecības ieceres publiskā apspriešana notiks līdz 2019. gada 10. martam.

Šobrīd neapbūvētais ap 14,4 ha lielais zemes gabals iepriekš ticis izmantots kā lauksaimniecības zeme. Tas robežojas ar Rīgas pilsētas Juglas ielu, vēl trīs neapbūvētiem zemes gabaliem, "Rīgas meži" valdījumā esošo meža teritoriju, kā arī apbūvēto IKEA lielveikala teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!