Foto: LETA

Līdz ar ziemas miežu un agro kviešu šķirņu kulšanu graudu pieņemšanas sezonu pagājušajā nedēļā sācis viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā -– AS "Dobeles dzirnavnieks". Uzņēmums šogad Baltijā prognozē rekordražu, ja vien laika apstākļi neieviesīs savas korekcijas, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Kā norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, šogad "Dobeles dzirnavnieks" plāno pieņemt 350 000 tonnas graudu, no kurām vismaz 30 000 tonnas – bioloģiski audzētos.

"Uz jauno graudu pieņemšanas sezonu raugāmies optimistiski un šī brīža prognozes liecina, ka Baltijā gaidāma rekordraža, ja vien laika apstākļi neieviesīs savas korekcijas," norāda Amsils.

"Pirmo pieņemto kviešu apjoms liecina, ka arī graudu kvalitāte ir augstā līmenī, izņemot atsevišķām kravām, kam novērots samazināts graudu krišanas skaitlis." Precīzākus secinājumus par graudu kvalitāti varēs izdarīt tuvākās nedēļas laikā, kad sāksies masveidīga kviešu kulšana.

Graudu kulšanas sezona šogad sākās neparasti agri – pirmie ziemas mieži novākti jau 30. jūnijā un šobrīd to kulšana rit pilnā sparā. Ziemas miežu kvalitāti var vērtēt kā labu, šī brīža pļāvums rāda, ka to vidējā ražība ir piecas līdz sešas tonnas no hektāra, norāda uzņēmumā.

Lielāku graudu pieņemšanas intensitāti "Dobeles dzirnavnieks" plāno šīs nedēļas laikā, jo vairums zemnieku sāk kult agrās ziemas kviešu šķirnes. Paralēli sākas rudzu un zirņu ražas novākšana, kā arī turpinās ziemas rapšu kulšana. "Sākoties intensīvākam graudu pieņemšanas periodam, strādājam septiņas dienas nedēļā un pielāgojam darba laiku lauksaimnieku vajadzībām," norāda Amsils.

AS "Dobeles dzirnavnieks" šogad plāno iepirkt 350 000 tonnu graudu, no kuriem pārstrādāt vismaz 265 000 tonnu. "Uzņēmums attīstās ļoti dinamiski, ik gadu kāpinām gan iepirkto, gan pārstrādāto graudu apjomu, kas ļauj ne tikai būt līderim vietējā tirgū, bet būtiski stiprināt pozīcijas arī eksporta valstīs," skaidro Amsils. "Ik gadu strādājam arī pie tā, lai pilnveidotu graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmapstrādes procesus, jo kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir mūsu ražošanas pamats."

Šosezon AS "Dobeles dzirnavnieks" tāpat kā iepriekš pieņem graudus trīs graudu pieņemšanas punktos – Dobelē, Aucē un Gulbenē. Graudu pieņemšanas punkti Aucē un Gulbenē darbu sāks šonedēļ.

Paralēli aktīvās graudu pieņemšanas sezonas sākumam "Dobeles dzirnavnieks" turpina darbu pie Latvijā vēl nebijušā "bio" graudu pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūras izveides, kas sniegs būtisku ietekmi šīs nozares attīstībā. Šobrīd noris aktīvs būvniecības process, un projektu paredzēts pabeigt līdz 2020. gada beigām.

Graudu pārstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" pagājušajā gadā strādāja ar 117,35 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka par 9,8% – līdz 3,766 miljoniem eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" apgrozījums 2017. gadā bija 113,722 miljoni eiro, kas ir par 26,7% vairāk nekā 2016. gadā, bet peļņa pieauga par 53,9% un sasniedza 4,174 miljonus eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" ir reģistrēts 1991. gadā, un tā pamatkapitāls ir 3,817 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ar 93,99% akciju ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill".

"Dobeles dzirnavnieka" galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!