Foto: LETA, F64
Viļņā, kur "Lidl" tika atvērts 2016. gadā, kartupeļi un baltmaize jau tagad ir krietni lētāki kā veikalos Rīgā vai Tallinā. Tas, kā šo cenu pie mums mazumtirdzniecības tīklos mainīs vai nemanīs "Lidl" ienākšana, pāragri prognozēt. Eksperti un konkurenti ir piesardzīgi – tie paredz, ka vietējiem ražotājiem jaunpienācējs var pavērst jaunas sadarbības iespējas, kā arī uzsver, ka nozarē jau tagad vērojama augsta konkurence par darbaspēku.

"Lidl" ekspluatācijā nodevis četrus veikalus – divus Rīgā, vienu Liepājā un vienu Jēkabpilī. Uzņēmums savu darbību Latvijā uzsāks ar ne mazāk kā desmit veikalu atvēršanu, atvēršanas datumu gan vēl neatklāj. Zināms, ka tas paredzēts 2020. gada laikā.

Konkurenti "Rimi" un "Maxima" par no Vācijas nākušo uzņēmumu runā izvairīgi, bet "Elvi" pārstāvji par tirgus izmaiņām saka: pagaidiet, lai atver pirmos veikalus. Savukārt Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe portālam "Delfi" ieskicēja "Lidl" ienākšanas ietekmi uz kopējo piedāvājumu mazumtirdzniecības tīklos. 

"Jā, viena liela spēlētāja ienākšana tirgū vienmēr atstāj nopietnas izmaiņas. "Lidl" tāds ir. Šāda tīkla ienākšanai ir vairāki plusi. Pircējiem ir lielāka izvēle, kur un ko pirkt. Sortiments atšķiras starp veikalu ķēdēm. Un "Lidl" nav tikai vienkāršie un lētie produkti. Tur ir arī "premium" grupa, bioloģiskie un citi," sacīja asociētā profesore Gulbe.

Gulbes ieskatā, "Lidl" palielinās konkurenci tirdzniecības tīklu starpā cīņā par patērētāju. "Piemēram, Viļņā piecās dažādās veikalu ķēdēs kartupeļu cena šī gada janvāra beigās bija 29 centi par kilogramu. Mums – no 35 līdz 59 centiem par kilogramu. Arī baltmaize visos Viļņas veikalos maksāja 0,63 eiro par kilogramu, kamēr nevienā Tallinas un Rīgas veikalā tā nemaksāja mazāk par vienu eiro kilogramā," pastāstīja eksperte.

Viņasprāt, nav pamata domāt, ka vietējie ražotāji nevarēs piegādāt produkciju "Lidl": "Lietuvā "Lidl" ir pat speciāli plaukti ar lietuviešu ražojumiem. Tātad, ja māk sarunāt un ir labs produkts, viss notiek. Vienīgais, kas man nepatīk, – šādas veikalu ķēdes iznīcina vietējos ģimenes uzņēmumus – mazos veikaliņus. Bet jebkurš mazais uzņēmējs ir daudz vērtīgāks un lielāks ieguvums valstij un sabiedrībai nekā strādnieks lielveikalu ķēdē. Tā ir cita veida domāšana, intereses."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!