Foto: F64
Līdz šā gada 17. aprīlim uzņēmumu skaits, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstus palielinājies līdz 2843. Lai arī ne visi darbinieki ir reģistrēti kā pabalsta saņēmēji, jo, iespējams, liela daļa vēl tiek nodarbināta, šo uzņēmumu kopējais darbinieku skaits 2019. gadā bija mazliet vairāk nekā 49 tūkstoši, liecina "Crediweb" veiktais pētījums speciāli portālam "Delfi". Šo uzņēmumu samaksātā nodokļu kopsumma pērn sasniegusi gandrīz 400 miljonus eiro.

Ja ekonomiskā situācija pasliktināsies, iespējams, liels skaits šo darbinieku ir potenciāli bezdarbnieki, un šo cilvēku darba spējas var nebūt nepieciešamas kādā noteiktā laika periodā.

Šo darba devēju iemaksātie nodokļi valsts kopbudžetā 2019. gadā veidoja 399,1 miljonu eiro, tai skaitā 78,7 miljonus eiro – iemaksātais iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) un 153,9 miljonus eiro – valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Jau vēstīts, ka līdz 21. aprīlim VID izmaksājis dīkstāves pabalstus 5,3 miljonu eiro apmērā. Tie izmaksāti 3560 uzņēmumu 19 474 darbiniekiem, kā arī 1113 pašnodarbinātām personām. Kopumā no visiem saņemtajiem dīkstāves pabalsta pieteikumiem VID izmaksas atteicis 33,5% darba devēju un 39% pašnodarbināto. "Galvenokārt atteikuma iemesls ir tas, ka uzņēmumi iepriekš nodokļos valstij nav maksājuši pat 200 eiro mēnesī – tas ir 35% no kopējā atteikumu skaita. Nākamais lielākais atteikumu iemesls ir nodokļu parādu esamība," skaidroja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Visvairāk ēdinātāju

Vislielākais uzņēmumu skaits, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstus, ir ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošie – 437 uzņēmumi, tai skaitā 70 jau piešķirts nokavēto nodokļu samaksa termiņa atlikšana vai pagarināšana. Šo uzņēmumu kopējie maksājumi valsts budžetā veidoja 71,8 miljonus eiro, tai skaita astoņus miljonus eiro IIN un 174,8 miljonus eiro VSAOI.

Starp šiem uzņēmumiem lielākais nodokļu maksātājs ir AS "Lido", kas veicis 11,7 miljonu eiro maksājumus valsts kopbudžetā. "Lido" pērn nodarbināja vairāk nekā vienu tūkstoti darbinieku un par tiem veicis IIN iemaksas 2,5 miljonu eiro apmērā. Uzņēmumam ir piešķirta nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadale termiņos vai atlikšana uz laiku līdz trim gadiem. Tā nodokļu parāds uz šā gada 7. aprīli veidoja 857 tūkstošu eiro. "Lido" ir viens no lielākajiem uzņēmumiem mūsu valstī. Saskaņā ar "Crediweb" veidoto top 501 lielāko uzņēmumu sarakstu, tas bija 202. lielākais uzņēmums pēc apgrozījuma 2018. gadā.

Otra lielākā nozare, kur reģistrēti visvairāk uzņēmumu, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstu, ir mazumtirdzniecības nozare – 385 uzņēmumi, kur lielākais nodokļu maksātājs ir SIA "ETG", kas pārvalda "Elkor" veikalus un darbojas vairākās tirdzniecības jomās, piedāvājot gan sadzīves elektroniku, apģērbus, gan interjera priekšmetus un delikateses. Uzņēmuma apgrozījums 2018. gadā bija 52,3 miljoni eiro, bet tas nav spējis nodrošināt peļņu un zaudējumi bijuši viena miljona eiro apmērā. Jāatzīmē, ka "ETG" vismaz gadu reģistrēts VID administrēto nodokļu parādnieku datu bāzē. Arī "ETG" ir atrodams starp valsts lielākajiem uzņēmumiem.

Trešā nozare – sporta nodarbības, izklaides un atpūtas darbības – 171 uzņēmums. Lielākais nodokļu maksātājs šajā sfērā ir arvien lielāku popularitāti ieguvušais uzņēmums – SIA "My Fitness", nodarbinot vairāk nekā 170 darbiniekus 2019. gadā un veicot nodokļu iemaksas 1,4 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums jau iesniedzis gada pārskatu par 2019. gadu, un tā apgrozījums strauji palielinājies (par 24%), sasniedzot 7,7 miljonus eiro. Turklāt pēc divu gadu zaudējumiem pērn tas spējis nodrošināt 200 tūkstošu eiro lielu peļņu.


Pieminēšanas vērta ir azartspēļu nozare, kur ir reģistrēti pieci uzņēmumi, kuru darbinieki saņēmuši dīkstāves pabalstus. Tie kopumā nodarbināja 1501 darbinieku 2019. gadā, un veica nodokļu maksājumus valsts kopbudžetā 21,1 miljona eiro apmērā, tai skaitā četrus miljonus eiro IIN. Šo uzņēmumu kopējā tīrā peļņa 2018. gadā bija 22,4 miljoni eiro, kur lielāko daļu veidoja SIA "Olympic Casino Latvia" – 20 miljoni eiro. Tas ir 127. lielākais uzņēmums mūsu valstī pēc apgrozījuma 2018. gadā – 61,9 miljoni eiro.

Piešķir nodokļu samaksas termiņa pagarināšanu

Līdz 17. aprīlim reģistrēti 355 uzņēmumi, kam piešķirta nokavēto nodokļu samaksa termiņa atlikšana vai pagarināšana. Visvairāk tie ir ēdināšanas nozarē (99) un mazumtirdzniecībā strādājošie (51), kam seko izmitināšanas nozarē darbojošies uzņēmumi (23). To kopējie maksājumi valsts kopbudžetā pērn bija 139 miljoni eiro, kur lielākie nodokļu maksātāji bija AS "Air Baltic Corporation" (18,2 miljoni eiro), azartspēļu nozares uzņēmums SIA "Alfor" ar 14,7 miljoniem eiro un "Lido" 11,7 miljoniem eiro. "Crediweb" lēš, ka jebkuru šo uzņēmumu nokavēto nodokļu nomaksas termiņu pagarinājums, atlikšana ir liels valsts atbalsts, jo tas var būtiski ietekmēt mūsu valsts ieņēmumus.

Jāatzīmē, ka visi 355 uzņēmumi kopumā apgrozīja mazliet vairāk nekā vienu miljardu eiro, sasniedzot tīro peļņu 42 miljonu eiro apmērā. Veicot ierobežotu saimniecisko darbību, tas radīs negatīvas sekas visā Latvijas tautsaimniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!