Foto: F64

Pasaules un arī Latvijas ekonomikā arvien svarīgāks kļūst ilgtspējas elements, piektdien, 4. septembrī, sarunu festivāla "Lampa" diskusijā "Ekonomikas veselība - pasaulē, Eiropā, Latvijā" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Izaugsme nenozīmē to pašu, ko labklājība. Mums ir jāpadomā - pēc kā dzenamies? Patlaban valda patēriņa dzīts izaugsmes modelis un mēs sākam apēst pasauli. Piesārņojums jau ir tāds, ka tas ietekmēs nākamās paaudzes," sacīja Kazāks.

Viņš norādīja, ka tieši tāpēc ļoti svarīgs kļūst ilgtspējas elements un mainās izpratne par to, uz ko tiecamies. Tāpat arī mainās izpratne par materiālo labklājību.

"Vai ir vērts smagi strādāt un pēc tam agri mirt no stresa? Es teiktu, ka nē. Materiālā puse vairs nav tik svarīga, labklājībai ļoti būtiska ir arī drošība, izvēles iespējas, galu galā - arī tīrs ūdens un tīrs gaiss. Līdzekļi ir jātērē gudri, vairs nevaram vārīt ziepes," uzsvēra Kazāks.

Viņš pauda, ka arī Latvijai, ja tā vēlas kļūt bagāta, ir jākļūst gudrākai. "Mums jādara unikālākas, grūtāk nokopējamas lietas, par kurām var prasīt augstāku samaksu. Jāskatās, kā gudrāk izmantot esošos resursus," skaidroja Kazāks.

Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka tas attiecas arī uz Covid-19 seku novēršanai valdības atvēlētajiem 2,5 miljardiem eiro un no Eiropas Savienības šim mērķim gaidāmajiem diviem miljardiem eiro.

"Šie līdzekļi gudri jāiegulda veselībā, izglītībā, infrastruktūrā - tas ļaus kļūt modernākiem un nonākt jaunā attīstības līmenī," sacīja Kazāks.

Viņš piebilda, ka salīdzinājumā ar daudzām citām pasaules valstīm Latvija šo krīzi pārcieš daudz vieglāk, jo Latvija nav tik ievainojama, ekonomika ir diversificēta, nav burbuļa kā iepriekšējā krīzē, ir pieejama nauda un eirozona sniedz drošu aizvēju.

"Atšķirībā no iepriekšējās, šī krīze mums ir kā pieaugušam cilvēkam ar savu naudas maku un spēju pieņemt lēmumus. Zemākais punkts jau ir aiz muguras un varēja būt arī sliktāk. Tāpēc tagad ir svarīga gudra atkopšanās no krīzes," uzsvēra Kazāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!