Foto: Tom Maddick/SWNS
"Elektrum" sācis saules parku izbūvi.

Pirmie saules parku projekti ar vairāk nekā 5000 paneļu tiek īstenoti Klaipēdas rajonā Lietuvā un Marjamā, Igaunijā.

""Elektrum" produkti un pakalpojumi tiek piemēroti atbilstoši klientu pieprasījumam, tostarp vērtējot arī tirgu dažādību. Tādējādi, attīstot saules enerģijas pakalpojumu spektru Baltijas valstīs, tas tiek izvērsts dažādos segmentos, kas vienā vai otrā valstī ir specifiski piemērotāki vai ar lielāku pieprasījumu un komerciālu atdevi. Tādēļ līdzīgus projektus nākotnē neizslēdzam arī Latvijā, taču nozīmīgs faktors izvēlei veidot saules parku Lietuvā ir jauns risinājums Baltijas tirgū, kas stājās spēkā 2019. gadā un kas ļauj iegādāties saules paneļu enerģiju arī tiem, kas tos nav izvietojuši savos īpašumos. Līdz ar to mūsu Lietuvas tirgū uzstādītās jaudas, kurās investēts aptuveni 1 miljons eiro, ir plānots pārdot gala patērētājiem attālinātās neto norēķinu sistēmas ietvaros, kas ļauj iegādāties saules paneļu ražošanas jaudu arī tiem iedzīvotājiem, kuriem pašiem nav objektīvu iespēju izvietot paneļus savos īpašumos. Mēs redzam šo kā soli jaunu elektroenerģijas ražošanas un piegādes modeļu attīstībā, tai skaitāvirzoties uz elektroenerģijas kopienu regulējuma pilnveidošanos. Saskatot šajā attīstībā nākotnes potenciālu, esam pieņēmuši lēmumu par pirmo šāda veida investīciju veikšanu. Arī Igaunijā, kur projekta izmaksas ir aptuveni 200 000 eiro, saules parkā saražoto elektroenerģiju ir plānots piedāvāt apkaimē esošiem uzņēmumiem un/ vai arī pārdot elektroenerģijas biržā," portālam "Delfi skaidroja AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Lietuvā, Klaipēdas rajonā vairāk nekā četru hektāru platībā tiks īstenots saules paneļu parka projekts ar 1,5 MW jaudu. Šajā parkā tiks izvietoti 4410 saules paneļi, un to saražotā enerģija būs pietiekama, lai varētu nodrošināt ar elektroenerģiju aptuveni 600 mājsaimniecību.

Savukārt, Igaunijā, Marjamā pašvaldībā tiks uzbūvēta 250 kW saules elektrostacija, kurā būs izvietoti 1000 paneļi.

Abos projektos jau ir uzsākti būvlaukumu sagatavošanas darbi, un abus parkus ir plānots nodot ekspluatācijā 2021. gada 1. ceturksnī.

Šos projektus īsteno koncerna meitasuzņēmumi "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", un tajos saražoto elektroenerģiju ir paredzēts pārdot galapatērētājiem abos šajos tirgos.

Jāatgādina, ka 2019.gada septembrī "Salaspils siltums" atklāja pirmo lielizmēra saules siltumenerģijas staciju Latvijā. Projekta laikā izveidots 21 672 kvadrātmetrus liels aktīvais laukums ar 1720 saules kolektoriem, kas nodrošina centralizēto siltumapgādi Salaspils novada iedzīvotājiem. Projekta realizācijā tika ieguldīti 7,259 miljoni eiro, no kuriem 2,732 miljoni eiro bija Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums, savukārt 2,8 miljoni eiro - "SEB bankas" aizdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!