Foto: LETA

Kopumā atbalsta sistēma krīzē nonākušajiem uzņēmumiem ir kļuvusi labāka, jo aptvers plašāku saņēmēju loku, portālam “Delfi” sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa paredz, ka algu subsīdijas palīdzēs uzņēmējiem saglabāt darbiniekus, bet noteiktais dīkstāves pabalsta minimālais apjoms, neatkarīgi no sociālajām iemaksām, neradīs tik lielu neapmierinātību kā pavasarī.

"Pretēja situācija gan ir dīkstāves pabalsta maksimālā apmēra ierobežojumā, kas nav taisnīgs attiecībā pret lielākiem nodokļu maksātājiem," norāda Meņģelsone.

LDDK novērtē, ka valdība apstiprinājusi darba devēju priekšlikumu izsniegt un apmaksāt darbnespējas B lapas jau no pirmās dienas visiem darbiniekiem ar elpceļu saslimšanas pazīmēm. Šo jautājumu gan būtu jārisina arī pēckrīzes periodā, viņa piebilst.

Nākamajā posmā pēc algu subsīdijām, dīkstāves pabalstu ieviešanas un subsīdijām uzņēmējiem apgrozāmajiem līdzekļiem, pēc Meņģelsones domām, būtu jāatrisina Covid-19 likumā noteikto atbalsta instrumentu darbības pagarinājums. Piemēram, elastība Darba likuma regulējumā, nodokļu brīvdienas, PVN atmaksas ātrums, nomas maksu atbrīvojumi un maksātnespējas pieteikumi. LDDK jau šobrīd sadarbībā ar ministrijām aktīvi strādā pie šiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!