Foto: Publicitātes foto

SIA "Emil Company Europe" Ventspilī ražo aparatūru manikīra un pedikīra speciālistiem Eiropas Savienības, ASV un citu valstu tirgiem.

Kompānijas dibinātājs Emīls Khamitovs šo biznesu sāka 2014. gadā. Sākotnēji tika nodrošināta apkope un remonts skaistumkopšanas salonu aparatūrai Kazaņā, Krievijā. Darbības procesā izprasts, ka manikīra meistariem pietrūkst kvalitatīvu iekārtu, ar ko strādāt, un pieņemts lēmums uzsākt manikīra putekļu nosūcēja konstruēšanu, kas spētu apmierināt manikīra speciālista vajadzības. Putekļu nosūcējs guvis popularitāti starp manikīra meistariem Kazaņā. Tālākajā procesā strādāts pie dažādu uzlabojumu veikšanas un produkta popularizēšanas citās Krievijas pilsētās, un ar laiku interese par ražojumiem parādījusies arī dažādās Eiropas valstīs.

Ņemot vērā sarežģījumus vairumtirdzniecības logistikā, pieņemts lēmums organizēt ražošanu arī Eiropas Savienības teritorijā, Latvijā.

2018. gada rudenī atvērts bankas konts ''Rietumu bankā'' un iesniegti dokumenti, lai iegūtu uzturēšanās atļauju, pēc programmas investējot uzņēmējdarbībā. 2018. gada novembrī dibināts uzņēmums ''Emil Company Europe'', bet 2019. gada februārī pārdota pirmā putekļusūcēju partija diviem uzņēmumiem Rīgā.

SIA ''Emil Сompany Europe'' darbojas Ventspils augsto tehnoloģiju parkā. Un uzņēmuma īpašnieks portālam "Delfi" norāda, ka uzņēmuma ražojumiem ir vairākas priekšrocības, salīdzinot ar lielāko konkurentu – Ķīnā ražoto produkciju: efektivitāte, uzticamība un kvalitāte.

Šobrīd uzņēmums ražo 11 produktus, kas tiek izplatīti 30 valstīs.

Khamitovs norāda, ka uzņēmums darbības attīstībai izmanto Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu – sadarbības laikā ar LIAA iegādātas dažas iekārtas un materiāli, kā arī bijusi iespēja piedalīties skaistumkopšanas izstādēs Eiropas valstīs. LIAA arī kompensē daļu izmaksu, kuras saistītas ar telpu nomu un grāmatvedības pakalpojumiem. Uzņēmuma darbiniekiem ir iespēja piedalīties LIAA organizētos apmācību kursos.

"Viens no kritērijiem, lai kompānijas īpašnieks iegūtu uzturēšanās atļauju, bija starta kapitāls 50 000 eiro apmērā. Pirmajā gadā efektīvai kompānijas attīstībai papildus tika investēti aptuveni 100 000 eiro no maniem personīgajiem ienākumiem," stāsta Khamitovs.

Jautāts par Covid-19 uzliesmojuma ietekmi uz uzņēmuma darbību, Khamitovs teic, ka uzņēmuma izaugsmes dinamika šā gada pavasarī varēja ievērojami kristies, ņemot vērā faktu, ka lielākā daļa klientu atrodas Itālijā un Spānijā, kur savukārt bija liels inficēto skaits. Tādēļ tika operatīvi pieņemts lēmums vērst uzņēmuma ražošanas resursus uz masku, sejas vairogu un uz galda liekamo vairogu ražošanu.

"Augstais pieprasījums pēc šīm precēm deva iespēju uzņēmumam nesamazināt darbinieku skaitu un neizmantot valdības atbalstu, kas paredzēts kompānijām, kas nonākušas dīkstāvē.

Diemžēl negatīvais moments bija tas, ka cieta materiālu piegāžu regularitāte," pieredzē dalās uzņēmuma īpašnieks. Viņš arī norāda – ņemot vērā faktu, ka uzņēmumam ir bizness gan Krievijā, gan Latvijā, tas spējis izvērtēt atšķirību atbalsta sniegšanā no valdības puses. "Atbalsts biznesam no Latvijas valdības bija ievērojamāks," pauž Khamitovs.

Oktobra sākumā "Emil Company Europe" piedalījās tai nozīmīgajā skaistumkopšanas izstādē ''Cosmoprof'' tiešsaistes formātā. Šajā izstādē gūti vērtīgi kontakti turpmākai sadarbībai un jau nosūtīti pirmie pasūtījumi izstādē iegūtajiem klientiem.

Tuvākajā laikā ir plānots papildināt uzņēmuma ražoto preču piedāvājumu ar jauniem produktiem. Pēdējos trīs mēnešos vidēji mēnesī tiek tirgotas aptuveni 450 produktu vienības, no kurām Latvijā – mazāk par 2%.

Populārākais no uzņēmuma ražojumiem ir uz galda novietojamais putekļu nosūcējs ''Emil X2S'' –modelis ar metāla korpusu, tam seko ''Emil Armrests'' speciāli paliktņi rokām.

"Ņemot vērā procentuālo daudzumu, kas tiek tirgots Latvijā, var spriest par Latvijas tirgus pirktspēju skaistumkopšanas industrijā, neskatoties uz to, ka Latvijā skaistumkopšanas sfēra ir diezgan attīstīta, salīdzinot, piemēram, ar Skandināvijas valstīm," teic Khamitovs.

Uzņēmuma darbības laikā secināts, ka dažādās Eiropas Savienības valstīs ir atšķirīgs izaugsmes līmenis manikīra jomā. "Mēs pieņemam, ka tas ir saistīts ar valstu sabiedrību atšķirīgo pieeju dzimumu jautājumiem," teic "Emil Company Europe" īpašnieks.

Ražošanas nodrošināšanai kompānija iepērk komplektējošos komponentus Polijā, bet materiālus un izgatavošanas pakalpojumus dažiem elementiem pasūta Latvijā.

Biznesa dati:

SIA "Emil Company Europe"

Reģistrācijas datums: 23.11.2017

Juridiskā adrese: Ventspils, Inženieru iela 101

Apgrozījums (2019. gadā): 220 473 eiro

Peļņa pēc nodokļiem (2019. gadā): -62 472 eiro

Darbinieku skaits: 10

Īpašnieks: Emīls Khamitovs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!