Foto: LETA
Jaunie mazumtirdzniecības noteikumi ir ņirgāšanās par tirdzniecības centriem, uzskata iepirkšanās centra "Domina" vadītāja Dina Bunce. Uzņēmums pat apsver iespēju vērsties Konkurences padomē vai Satversmes tiesā, kā arī ir iecerējis organizēt tirdzniecību pagalmā. Citi šīs jomas pārstāvji vēl cer uz ierobežojumu pārskatīšanu.

Aptaujāto iepirkšanās centru īpašnieki un pārvaldnieki pagaidām neplāno spert radikālus soļus, uzsverot, ka ievēro valstī noteiktās prasības, un patiešām cer uz to, ka valdība pārskatīs savu lēmumu.

Nesaprotamā robežšķirtne

"Valdības lēmumi attiecībā uz aizliegumu strādāt tirdzniecības centros esošajiem veikaliem, aizliegt attālināti iegādāto preču izsniegšanu un vienlaikus atļaut no 7. aprīļa strādāt visiem veikaliem zem 7000 kvadrātmetru sliekšņa ir absurds un klaja ņirgāšanās par tirdzniecības centru nozari," pieņemtās prasības asi kritizē Dina Bunce, aicinot nekavējoties valdību pārskatīt lēmumu par visu veikalu atvēršanu. Iepirkšanās centri var tikpat droši apkalpot pircējus kā visi citi veikali. Piemēram, "Dominā" ir mūsdienīga ventilācijas sistēma ar labu gaisa apmaiņu, plaši gaiteņi un dezinficēta vide.
Arī Anna Avdejeva, tirdzniecības centra "Sāga" vadītāja un kompānijas Colliers pārstāve, akcentē, ka centrs ir mūsdienīgs un spēj nodrošināt visas drošības prasības, kā arī pauž neizpratni par kritērijiem, uz kuriem balstījusies valdība, lemjot par tirdzniecības prasībām.

"Sāga" plānošana un būvniecība sākās ilgi pirms pandēmijas, taču pēdējais centra attīstības posms sakrita ar ārkārtējās situācijas ieviešanu Latvijā. Investori gan nolēmuši turpināt attīstīt projektu un centrs durvis vēra 2020. gada novembrī. "Investējot Latvijas ekonomikā, "Sāgas" attīstītāji ir cerējuši uz loģiskiem un pārdomātiem valsts pārvaldes lēmumiem arī ārkārtējā situācijā. Šobrīd, atskatoties uz nesen pieņemtajiem lēmumiem, tirdzniecības centra vadība ir neizpratnē par kritērijiem, kuri tika ņemti vērā to pieņemšanas brīdī. Esam priecīgi par kaimiņiem – IKEA lielveikalu, kas varēja atkal vērt durvis apmeklētājiem 7. aprīlī, un, spriežot pēc rindām, kas ir izveidojušies gan pie IKEA pirmajā dienā kopš atvēršanas, gan pie citām tirdzniecības vietām Rīgā, kas varēja atsākt darbu, redzam, ka pircējiem ir nepieciešamas ikdienas preces, apģērbi, rīki un mēbeles," vērtē Anna Avdejeva.

"Sāga" nebūtu grūtību pielāgoties ierobežojumiem, kādi ir lielveikalos, un nodrošināt 25 kvadrātmetrus vienam apmeklētājam, kā arī kontrolēt apmeklētāju plūsmu. "Ceram, ka valdība pēc iespējas ātrāk varēs pārskatīt šo lēmumu un ierobežojumus attiecībā uz tirdzniecības centriem, un ļaus strādāt arī mums," piebilst Anna Avdejeva.

Kompānijas "Linstow Baltic" un tirdzniecības centra "Origo" komercdirektore Evija Majevska atzīst, ka "Origo" darbojas, respektējot valdības noteiktos tirdzniecības ierobežojumus, vienlaicīgi gan iestājoties par sapratīgiem un drošiem risinājumiem, kas šajos apstākļos ļautu visai tirdzniecības centru nozarei un arī tās sadarbības partneriem saglabāt un attīstīt uzņēmējdarbību.

Atbalsta nav

Ne reizi neviens epidemiologs, ministrijas vai atbildīgo instanču pārstāvis nav interesējies par faktisko situāciju ar saslimstību iepirkšanās centrā "Domina", akcentē Dina Bunce. Kritiku neiztur arī ierēdņu arguments par to, ka tagad tiks pielikts punkts blēdībām saistībā ar preču izsniegšanu tirdzniecības centru veikalos. Neviens no "Dominas" nomniekiem četru mēnešu laikā nav saņēmis sodu, aizrādījumu, brīdinājumu par internetā pasūtītu preču neatļautu izsniegšanu, lai gan policija iepirkšanās centru apmeklē bieži, viņa piebilst.

Arī Anna Avdejeva norāda, ka līdz 6. aprīlim ārkārtas situācijā daži no "Sāga" nomniekiem piedāvāja iespēju iegādāties preces tiešsaistē un saņemt tās tirdzniecības centrā, taču tagad arī šī iespēja ir liegta, un pircējiem vairs nav iespējas iegādāties tās preces, kuras varēja pasūtīt pirms tam. "Tirdzniecības centrā "Sāga" ir daži zīmoli, kas nav pārstāvēti nekur citur Rīgā un Latvijā, tostarp veselības veicināšanas – sporta un aktīvās atpūtas – preces, un šobrīd nav skaidrs, kā pircēji var tikt pie tām. Tas ir tiešām bēdīgi, jo šajā situācijā zaudētāji ir visi – gan pircēji, gan tirgotāji, gan tirdzniecības centru īpašnieki. Turklāt tikai neliela daļa no nomniekiem kvalificējas valsts atbalstam, pārējiem nav iespējas saņemt palīdzību dīkstāvē," pauž Anna Avdejeva.

Arī tirdzniecības centrs "Domina"nav saņēmis atbalstu no valsts, lai gan granta pieteikumu tas iesniedza jau janvārī. Saldi neklājas arī tās nomniekiem. Tikai 60% no veikaliem ir guvuši atbalstu, jo daļa tam nekvalificējas.

Izies ielās

"Domina" ir sagatavojusi un pašvaldībā iesniegusi dokumentus ielu tirdzniecības saskaņošanai. Tā kā tas prasa laiku, nav zināms precīzs laiks, kad šī ideja varētu tikt īstenota. Paredzēts, ka tirgoties varēs ne vairāk par 20 veikaliem.

Tikmēr citi tirgus dalībnieki, kam saskaņā ar Latvijas valdības lēmumu atļauts atsākt darbību, izmanto situāciju, lai atgādinātu par sevi un piesaistītu pircējus. "Delfi" jau ziņoja, ka, piemēram, "Via Jurmala Outlet Village" nule paziņojis par plāniem šogad atvērt vairāk nekā 20 jaunus veikalus, tostarp 23. aprīlī – 400 kvadrātmetrus plašu Gastro tirgu.

"Delfi" jau rakstīja, ka Ministru kabinets 1. aprīlī nolēma, – no trešdienas, 7. aprīļa, kad beidzas valstī izsludinātā ārkārtējā situācija, Ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības klātienes tirdzniecību vairs neierobežo preču saraksti. Tāpēc tirdzniecības centros, kuru platība pārsniedz 7000 kvadrātmetru, var darboties tikai pārtikas un higiēnas preču veikali, aptiekas, optikas preču veikali, ziedu veikali, grāmatnīcas un preses tirdzniecības vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!