Foto: Pixabay

Viesmīlības nozares pārstāvji valdībā iesnieguši trīs soļu programmu pakāpeniskai ēdināšanas uzņēmumu darbības atsākšanai un gaida, kad tiks atļauta pakāpeniska darbības atjaunošana, trešdien preses konferencē sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) prezidents Jānis Naglis.

Pēc viņa teiktā, pirmais solis būtu ēdināšana brīvā dabā, ko, pēc nozares pārstāvju domām, jau varēja ieviest iepriekš, un tā ietver ēdināšanu, piemēram, viesu namos, lauku tūrisma mītnēs, kur varētu apkalpot vienu mājsaimniecību un tai būtu atvēlēta liela teritorija, pat 100 m2, sacīja Naglis.

Otrais solis būtu iespēja atjaunot apkalpošanu terasēs, un nozares pārstāvji bija cerējuši, ka tas notiks jau pēc ārkārtas situācijas beigšanās, sacīja Naglis. "No dažādām darba grupām izskanēja solījumi, ka tas būs iespējams, arī infektologi un veselības institūciju pārstāvji sacīja, ka āra terases nav tās bīstamākās vietas, salīdzinot, piemēram, ar autobusiem, liftiem un citām vietām, un cerējām, ka šo soli varētu ieviest jau, beidzoties ārkārtas situācijai, taču vēl gaidām," viņš piebilda.

Trešais solis būtu ēdināšanas uzņēmumu atvēršana iekštelpās ar 2 mājsaimniecībām pie viena galdiņa, neizmantojot kopējas norēķinu sistēmas, bāra letes būtu slēgtas, un, ievērojami uzlabojoties saslimstības rādītājiem, tiktu atcelti pārējie ierobežojumi.

Protams, visi procesi notiktu, ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības – ēdinātājiem ir vesels sanitārais protokols, kas ir jāizdara, noteikts kurš ir atbildīgs un kā nodrošināt plūsmu, kā arī citi drošības pasākumi un pie tā turpinām strādāt, saka Naglis.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem Latvijā darbojas vairāk nekā 2500 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, kas nodarbina aptuveni 30 tūkstošus cilvēku, 5,6% no privātajā sektorā strādājošiem un 3,4% no visiem darbiniekiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!