Foto: Publicitātes attēls

Lai stiprinātu savas pozīcijas graudkopības segmentā, Mazsalacas zemnieku saimniecība "Kalves" bankas "Citadele" finansējumu viena miljona eiro apmērā investējusi graudu pirmsapstrādes kaltes būvniecībā, kā arī jauna kombaina iegādē, ziņo bankas sabiedrisko attiecību pārstāvji.

Saimniecība "Kalves" Mazsalacas novada Sēļu pagastā darbojas jau gandrīz 30 gadus un tās galvenie darbības virzieni ir graudkopība un piena lopkopība. Aptuveni 650 hektāru platībā tiek kultivēti kvieši, ziemas rapsis, mieži, zālāju sēklas lauki un āboliņš, savukārt ganāmpulku veido 80 slaucamas govis.

No kopējā finansējuma 326 000 eiro izmantoti kombaina iegādei, savukārt aptuveni 660 000 eiro ieguldīti pašiem savas graudu kaltes būvniecībā.

“Vēlamies stiprināt savas pozīcijas graudkopībā un veidot to par saimniecības stabilāko kompetenci, līdz ar to, pateicoties "Citadeles" finansējumam, šobrīd būvējam graudu pirmapstrādes kalti, ko vēlamies pabeigt līdz augusta sākumam, kad sāksies šī gada graudu kulšanas sezona. Tāpat iegādājāmies kombainu, lai paralēli varētu strādāt ar vairākām zāļu kultūrām,” stāsta zemnieku saimniecības Kalves pārvaldniece Larisa Gerasimova.

“Pieprasījums pēc finansējuma zemnieku saimniecību modernizācijai, efektivitātes celšanai un robotizācijai ir liels un arvien pieaugošs. Lai veiksmīgi saņemtu iecerēto finansējumu attīstībai, klientiem sniedzam padomus un nepieciešamo atbalstu, jo izprotam gan graudkopības procesu, gan lopkopības biznesu un lauksaimnieku finansējuma plūsmu,” saka Jānis Kopeika, bankas "Citadele" mazo uzņēmumu apkalpošanas nodaļas vadītājs.

“Mums ir 650 hektāri zemes, ko ar attiecīgo tehniku var apstrādāt 2 – 3 cilvēki. Pēc kaltes būvniecības pabeigšanas domāsim, kā spert nākamos attīstības soļus. Iespējams, tie jau būs saistīti ar robotizētu mehānismu ieviešanu graudkopībā vai piena lopkopības veicināšanu. Jebkurā gadījumā svarīgi ir diversificēt biznesu, jo mūsu pluss vēsturiski ir bijis tas, ka neesam bijuši vienas nozares lauksaimnieki. Tas mazina risku un savulaik palīdzējis pārdzīvot arī krīzes brīžus,” nākotne plānus ieskicē Larisa Gerasimova.

Lai arī apgrozījums ir nedaudz krities, zemnieku saimniecība 2020. gadu ir noslēgusi ar peļņu. “Covid - 19 slogu neesam izjutuši, jo esam kooperatīvu biedri, līdz ar to mūsu galvenais uzdevums ir produkcijas nodrošināšana. Grūtības mēdz rasties, meklējot darbiniekus, jo kvalitatīvs darbaspēks reģionos ir grūti atrodams. Tāpēc milzīgs prieks, ka manā komandā 20 gadu darba stāžu ir pārsniegusi viena darbiniece, un apaļajai jubilejai tuvojas vēl viena,” stāsta zemnieku saimniecības Kalves pārvaldniece, kurai ikdienā palīdz 8 darbinieku liela komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!