Foto: Pixabay
92% ārvalstu investoru ieguldījumu stratēģijas veidošanā un īstenošanā svarīga ir ilgtspējas dimensija, turklāt 24% investoru norāda, ka tā ir kritiski svarīga, liecina jaunākais EY (agrāk "Ernst & Young") investīciju pievilcības pētījums "EY Attractiveness Survey Europe", kas analizē investīciju datus un apkopo investoru viedokļus.

"Ilgtspējas apsvērumi ir kļuvuši par neatņemamu realitāti būtisku investīciju lēmumu pieņemšanā – gan ieguldījumu fondiem, gan komercbankām un nozaru vadošajiem uzņēmumiem šobrīd jau ir pieņemtas ilgtspējas vadlīnijas, kas nosaka prasības investīciju projektu un investīciju vietas izvēlē. Tas jāņem vērā Latvijas uzņēmējiem un institūcijām, proti, jāvar pārliecinoši pierādīt, ka mūsu investīciju iecerei vai iespējai ir skaidra ilgtspējas dimensija apvienojumā ar ieceres ekonomisko pamatojumu. Jāuzsver, ka jau tuvākajā laikā Eiropā faktiski neviens nozīmīgs investīciju lēmums netiks pieņemts, nevērtējot ilgtspējas faktorus," saka Guntars Krols, EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs.

EY pētījums atklāj arī, ka 56% ārvalstu investoru savos nākotnes projektos pastiprināti pievērsīs uzmanību vides ilgtspējas jautājumiem, kamēr 52% papildus koncentrēsies uz CO2 izmešu samazināšanu, bet 47% pievērsīs papildu uzmanību tīrāku enerģijas avotu izmantošanai saistībā ar investīciju projektiem.

"66% mūsu pētījuma respondentu norāda arī, ka pieaug dažādu ar uzņēmumu darbību saistīto cilvēku grupu ekspektācijas, ka uzņēmumi radīs ilgtermiņa vērtību un panāks pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā, veidojot iekļaujošu izaugsmi, proti tādu, kurā ilgtermiņa vērtību iegūst dažādas sabiedrības un ekonomikas grupas, nevis tikai uzņēmumu akcionāri vai finansētāji. Uzņēmumu mērķis joprojām ir radīt peļņu, taču ir vērojams kvalitatīvi jauns uzmanības fokuss uz to, kā tas tiek darīts," turpina Krols.

"EY Attractiveness Survey Europe" pētījums tiek veikts ik gadu, apkopojot gan investīciju projektu kvantitatīvos datus, monitorējot vairāk nekā 10 000 ziņu avotus, gan aptaujājot 550 starptautiskus investīciju lēmumu pieņēmējus un 150 investorus ar klātbūtni Baltijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!