Foto: Pixabay

Latvijai pieejamais Eiropas Savienības (ES) finansējums zivsaimniecības attīstībai 2021.–2027. gadam sasniegs 192 680 995 eiro, teikts Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ko otrdien uzklausīja valdība.

2020. gada 21. jūlijā ES dalībvalstis Eiropadomes ārkārtas sanāksmē vienojās par ES daudzgadu budžetu 2021.–2027. gadam.

Tā ietvaros Eiropas Jūrlietu, zivsaimniecības un akvakultūras fonda (EJZAF) īstenošanai dalītās un Eiropas Komisijas (EK) tiešās un netiešās pārvaldības pasākumu īstenošanai laikposmam no 2021. gada 1. janvāra līdz 2027. gada 31. decembrim ir atvēlēts finansējums 6,1 miljardi eiro faktiskajās cenās. Tas palīdzēs īstenot kopējo zivsaimniecības politiku un Eiropas Savienības jūrlietu politikas elementus.

EJZAF regula paredz, ka ES finansējums būs 134 876 696 eiro, kam jānodrošina Latvijas budžeta līdzfinansējums katra konkrētā mērķa īstenošanai ne mazāk kā 30% apmērā. Tādēļ Latvijai pieejamā ES finansējuma piesaistīšanai ir jānodrošina Latvijas budžeta līdzfinansējums 57 804 299 eiro. Tādējādi ZRP kopējais publiskais atbalsts veido 192 680 995 eiro.

Lai veicinātu zvejniecības konkurētspēju un ilgtspējīgu darbību, tiks sekmēta inovāciju attīstība, pilotprojektu īstenošana ar mērķi veicināt zinātnes un zvejniecības nozares sadarbību jaunu vai ievērojami uzlabotu pievienotās vērtības produktu radīšanā, jaunu procesu, metožu un tehnoloģiju izstrādāšanā, tostarp resursu efektivitāti un vides ilgtspēju veicinoši risinājumi, piemēram, ūdens bioloģisko resursu un ūdens vides aizsardzībai un atjaunošanai, kā arī piesārņojuma mazināšanai. Lai kāpinātu pievienoto vērtību zvejas produktiem, tiks atbalstīti kolektīvi ieguldījumi ražošanai nepieciešamajā infrastruktūrā – būvēs, tehnoloģijās un aprīkojumā, kā arī tiks veicināts zvejas komersantu sniegums resursu efektīvā izmantošanā.

Lai sekmētu ieguldījumus ūdens bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu aizsardzībā un atjaunošanā Kopējās zivsaimniecības politikas ietvarā, paredzēts atbalsts zivju dzīvotņu kvalitātes uzlabošanai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas nolūkā.

Lai nākamajā plānošanas periodā nodrošinātu attīstību zivsaimniecībai nozīmīgajā Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes teritorijā, kurā koncentrējas vairākums zivsaimniecības kopienu, tiks atbalstīta sabiedrības virzītas vietējās attīstības iniciatīva, stratēģiju izstrāde un to īstenošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!