Foto: TASS/Scanpix/LETA

Šobrīd uzņēmēju vairākums atbalsta brīvprātīgu vakcināciju un lielākas pilnvaras pašiem uzņēmumiem vadīt un organizēt Covid -19 epidemioloģiski drošu vidi, izriet no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktās biedru aptaujas.

Tomēr kopumā viedokļi vakcinācijas jautājumos ir diezgan polarizēti līdzīgi kā sabiedrībā kopumā.

LTRK ieskatā vakcinācija ir labākais risinājums krīzes pārvarēšanai, tomēr aptaujā uzņēmēju vairākums norādījis, ka tai ir jābūt personas brīvprātīgai izvēlei. Plašāka iedzīvotāju vakcinācija būtu jāpanāk nevis ar obligātumu, bet ar tādiem instrumentiem, kas veicina labvēlīgu attieksmi pret vakcināciju.

Tāpat aptaujas dati rāda, ka uzņēmumiem varētu dot lielākas pilnvaras pašiem vadīt un organizēt Covid – 19 drošu vidi. Pie jautājuma, vai uzņēmums jau šobrīd ir izstrādājis un ievieš epidemioloģiski drošas darba vides noteikumus, nodrošinot tos darbiniekiem un pakalpojumu saņēmējiem, vairākums (70,2 % ) ir atbildējuši apstiprinoši.

Savukārt pie jautājuma, vai atbalstāt valdības lēmumu, ka no šī gada 1. oktobra valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī pakalpojumus ārstniecības, sociālās aprūpes centros un izglītības jomā klātienē varēs sniegt un saņemt personas, kurām ir derīgs sertifikāts, kas apliecina vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanas faktu, LTRK biedru viedoklis ir izteikti polarizēts līdzīgi kā sabiedrībā kopumā, daļa biedru (46,3%) norādīja, ka šāds valdības lēmums ir atbalstāms, turpretī mazliet vairāk biedru (50 %) , ka nav atbalstāms.

LTRK biedru viedoklis dalījās arī jautājumā par valdības iniciatīvu, ka darba devējam (gan publiskajā, gan privātajā sektorā) būs tiesības atlaist darbinieku, kas nevar uzrādīt sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu un nevar veikt savus tiešos darba pienākumus, neradot risku darba devēja pienākumam nodrošināt epidemioloģiski drošu darba un pakalpojumu sniegšanas vidi. 51,6% biedru atbildēja, ka neatbalsta šādu iniciatīvu, savukārt 46,8% , ka atbalsta.

Aptauja veikta šā gada 15 jūlijā , un tajā piedalījās 188 respondenti, visu nozaru un lieluma LTRK biedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!