Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kruīzu kuģu pasažieriem, iebraucot Latvijā, nebūs jāaizpilda "CovidPass", otrdien lēma Ministru kabinets.

Satiksmes ministrija (SM) skaidro, ka pirms ierašanās Latvijā personai jāapliecina, ka, ierodoties valstī, ievēros noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kā arī norāda nepieciešamās ziņas informācijas sistēmas tīmekļvietnē (covidpass.lv).

Kopš 2020. gada sākuma pēc saistībā ar Covid-19 izplatību pasaulē un Latvijā ieviestajiem ieceļošanas ierobežojumu izraisītā pārtraukuma 2021. gada 8. augustā Rīgas ostā ienāca Vācijas kompānijas "Phoenix Reisen" kruīza kuģis MS "Artania" ar 562 pilnu vakcinācijas kursu saņēmušiem pasažieriem – ES pilsoņiem no Vācijas, Austrijas, Beļģijas, Nīderlandes. Visiem kuģa pasažieriem bija derīgi ES elektroniskie Covid-19 sertifikāti. Savukārt 2021. gada 17. augustā Rīgas ostā ienāca kruīza kuģis "Amera". Rīgas brīvostas pārvalde ir apstiprinājusi, ka uz līdz šim Latvijā diviem iebraukušajiem kruīza kuģiem, visi pasažieri vecumā no 12 gadiem ir bijuši 100% vakcinēti.

Gan gatavojoties vizītei, gan arī kuģim MS "Artania" ierodoties Rīgā, Rīgas brīvostas pārvalde un SIA "Rīgas Pasažieru terminālis" ir saņēmuši asu kruīzu kompānijas "Phoenix Reisen" kritiku par Latvijas nesamērīgajām prasībām attiecībā uz "CovidPass" aizpildīšanu, kas ir vienīgā šāda veida prakse ES, kamēr citās valstīs ieceļošanai ar kruīza kuģiem ir pietiekami uzrādīt ES elektroniskos Covid-19 sertifikātus. Saglabājoties pašreizējām "CovidPass" prasībām, pastāv augsts risks, ka Rīgas ostā 2021.gadā vairs neienāks neviens kruīza kuģis, norāda SM.

Ievadot datus "CovidPass" sistēmā par ieceļošanu, kruīza kuģu pasažieri faktiski dublē Valsts robežsardzei, Valsts policijai, Slimību profilakses un kontroles centram un citām kontrolējošām iestādēm jau iepriekš pieejamu informāciju, piemēram, par kuģa pasažieriem (vārds, uzvārds, pilsonība, dzimšanas vieta un datums, personu apliecinoša dokumenta veids un numurs) jau tiek apkopota valsts informācijas sistēmā SKLOIS un tā ir pieejama kompetentām institūcijā. Tāpat attiecībā uz pasažieriem tiek kontrolēta jebkura pasažieru nokāpšana/uzkāpšana uz kuģa.

Rīgas ostā tiek pieņemti un apkalpoti tikai kruīza kuģi, kuriem ir izstrādāts un tiek stingri ievērots pasākumu plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai, turklāt pasažieri Baltijas kruīza ietvaros uzturas Rīgā ļoti neilgu laiku – 6 līdz maksimums 12 stundas, lai pēc tam dotos tālāk uz savu nākamo galamērķi, tātad, faktiski atrodas tranzītā.

Kruīza kuģu pasažieri būtu atzīstami kā izņēmums no citām Latvijā ieceļojošām personām, jo, pirmkārt, par tiem pilna informācija jau ir sniegta informācijas sistēmā SKLOIS, otrkārt, tie visi ceļo ar derīgu Covid-19 sertifikātu un treškārt, tie uzturas Latvijas teritorijā tikai dažas stundas, pēc kā kruīza kuģis dodas uz nākamo pieturvietu jau citas valsts teritorijā.

2021.gada kruīza sezonā Rīgas ostā plānotas kopumā sešas kruīzu kuģu vizītes, bet kruīza sezonu noslēgs 2021.gada 15.oktobrī pieteikts kruīza kuģis. Pēc provizoriskām aplēsēm kopējie ostas maksu ieņēmumi, ieskaitot VSIA "Latvijas Jūras administrācija" un Rīgas pasažieru termināļa ieņēmumus no gaidāmajiem kruīza kuģiem, prognozējami 160 000 eiro apmērā, papildu ieņēmumus veidos arī krasta ekskursiju kompānijas ar saviem pakalpojumiem.

Ņemot vērā minēto, īpaši to, ka kontrolējošām institūcijām attiecīgā informācija ir pieejama SKLOIS, un lai mazinātu birokrātisko slogu kruīza kuģu pasažieriem, paredzēts noteikt izņēmumu regulējumā, nosakot, ka prasības par covidpass.lv iesniegšanu neattiecas uz kruīza kuģu pasažieriem, kuriem ir dokumenti kas apliecina personas atbilstību visām nepieciešamajām prasībām.

Izņēmums neattiecas uz prāmju, kuri nodrošina pasažieru pārvadājumus konkrētā maršrutā, pasažieriem.

Ar projektu netiek paredzēti izņēmumi gadījumos, kas nosaka pašizolācijas prasības, proti, ja uz kruīza kuģa būs pasažieris, kuram ir tikai testēšanas sertifikāts, tad saistībā ar ieceļošanu Latvijā uz to attiecas nosacījumi par pašizolāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!