Foto: LETA

Patlaban tiek vērtētas iespējas Latvijā izvietot Eiropas Savienības (ES) finanšu noziegumu apkarošanas aģentūru, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

No FM stāstītā izriet, ka patlaban Eiropā tiek īstenota reforma nolūkā pasargāt visu ES finanšu sistēmu un pilsoņus no riska tapt ierautiem citu iedzīvošanās nolūkā veiktos noziegumos, liedzot noziedzniekiem un krāpniekiem ekspluatēt nevienlīdzīgas prasības starp dažādām ES dalībvalstīm.

Plānots, ka ES līmenī tiks izveidota aģentūras, kuras uzdevums būs starpvalstu uzraugu un finanšu izlūkošanas dienestu ciešākas sadarbības koordinēšana un paaugstināta riska finanšu institūciju tieša uzraudzība naudas atmazgāšanas, terorisma un proliferācijas finansēšanas efektīvai apkarošanai visā ES.

FM norādīja, ka patlaban tiek veikta izpēte par iespējām, kādas varam piedāvāt potenciālai ES aģentūras izvietošanai Latvijā. Plānots, ka lēmums par aģentūras izvietošanu tiks pieņemts līdz 2022. gada beigām un aģentūra tiks izveidota 2023. gada sākumā. Lēmums par iestādes atrašanās vietu tiks pieņemts saskaņā ar attiecīgajiem ES kopīgajiem noteikumiem par decentralizētajām aģentūrām.

"Uzņemt pie sevis ES institūciju būtu liels pagodinājums un ilgtermiņā nozīmīgs pienesums ekonomikai. Prognozējams, ka pretendenti no ES dalībvalstu vidus būs vairāki. Ja valdība lems, ka esam gatavi piedāvāt konkurētspējīgu pieteikumu ES centrālās uzraudzības iestādes izveidei noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā uzņemšanai, publiski pieteiksim savu kandidatūru. Drīzumā ziņojumu par šo jautājumu plānots iesniegt izskatīšanai valdībā," informēja ministrijā.

Patlaban ES Padomes Finanšu pakalpojumu un banku savienības darba grupa izstrādā tiesību aktu priekšlikumu, kas paredz ES centrālās uzraudzības iestādes izveidei noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Slovēnijas prezidentūras vadībā ES Padomē šā gada 7. septembrī tika sākta tiesību aktu priekšlikumu sākotnējā izskatīšana. Par atsevišķiem normatīvo aktu priekšlikumiem Slovēnijas prezidentūra vēlas panākt vispārējo vienošanos jau līdz šā gada beigām.

FM atzina, ka Latvija, līdzīgi kā citas dalībvalstis, ir guvusi nozīmīgu pieredzi cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kas prasījusi tūlītēju aktīvu rīcību gan valstiskā, gan iestāžu līmenī.

"Latvija spēja rīkoties izlēmīgi, lai novērstu draudus finanšu sektora un valsts reputācijai un ekonomikas noturībai, tai skaitā pierādot, ka finanšu sektora regulējumā un pārvaldībā ieviestās reformas ir nodrošinājušas stabilu pamatu esošo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku ierobežošanai valstī, ko apstiprina arī pozitīvais "Moneyval" un Finanšu darījumu darba grupas novērtējums," klāstīja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!