Foto: DELFI

Kāda nodokļa samazināšana elektroenerģijas un siltuma cenu kāpuma kompensēšanai nav labākais risinājums, jo ir citi mehānismi, kā palīdzēt mazturīgajiem, intervijā sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

"Par elektrības cenām mums ir mehānismi, kā palīdzēt mazturīgajiem, un šie mehānismi strādā. Ja būs nepieciešamība, tad tie tiks papildināti un darbināti intensīvāk. Bet nodokļu samazinājums…," teica Reirs.

Finanšu ministrs uzsvēra, ka, pirmkārt, ir jāpalīdz maznodrošinātajiem, un viņš nedomā, ka pašlaik ir daudzas valstis, kuras palīdzību plānotu pilnīgi visiem.

"Esmu dzirdējis tikai par to, ka vienā valstī ir apturēts plānotais akcīzes nodokļa pieaugums - bet tas ir atlikts pieaugums, nevis nodokļa samazinājums. Ir informācija par Itālijas atbalstu līdz diviem miljardiem eiro, kas dažiem izraisa lielu sajūsmu. Taču, ja pārrēķina pret Itālijas iekšzemes kopproduktu, tad tā ir ļoti maza summa. Turklāt šis arī ir ļoti mērķēts atbalsts mazturīgajiem," sacīja Reirs.

Viņaprāt, kāda nodokļa samazināšana vai atcelšana līdz pavasarim nekādā gadījumā nav risinājums.

"Mēs arī nezinām, cik ilgi šāds kāpums turpināsies, un eksperti uzskata, ka tā ir īstermiņa, spekulatīva parādība. Globalizācija noved pie tā, ka biržās var veidot šādas spekulatīvas lietas," teica Reirs.

Viņš uzsvēra, ka viennozīmīgi šis jautājums ir valdības uzmanības lokā, un palīdzība maznodrošinātajiem būs.

Jau ziņots, ka koalīcija 11.oktobrī ir panākusi vienošanos par 20 eiro kompensāciju izmaksu energoresursu izmaksu segšanai vakcinētiem senioriem, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes atklāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš teica, ka partneri ir vienojušies par Finanšu un Labklājības ministriju izstrādāto vakcinācijas veicināšanas programmu, kas tieši tēmēta uz valsts senioriem. Premjers akcentēja, ka vecāka gadagājuma cilvēki ir vislielākā riska grupa, un šodien panākta vienošanās izmaksās noteiktu naudas summu vairāku mēnešu garumā vakcinētajiem senioriem.

Tas arī sakrītot ar laiku, kad ievērojami pacēlušās energocenas, pauda premjers, piebilstot, ka tas būs atbalsts vecāka gada gājuma iedzīvotājiem ar šo izaicinājumu tikt galā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!