Foto: Pixabay

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA) un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) pauž neapmierinātību ar gauso virzību atbalsta saņemšanā par valdības noteikto piespiedu dīkstāvi 3.pandēmijas vilnī, informē Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas pārstāves.

Nozares ieskatā pēdējā Saeimas sēdē balsojums pret deputātu priekšlikumu, kas uzliktu par pienākumu valdībai izmaksāt atbalstu 30 dienu laikā, ir klaja valdību veidojošo partiju deputātu neizpratne par neapskaužamo situāciju nozarē, kad cilvēkiem nav iekrājumu, par kuriem dzīvot un nomaksāt rēķinus.

"Par to, ka, iespējams, būs jāver ciet nozares, valdība un atbildīgā OVG grupa runāja jau vasarā. Tas nozīmē, ka bija pietiekami ilgs laiks, lai gūtās mācības no iepriekšējā Covid-19 viļņa varētu ņemt vērā un attiecīgi sagatavoties, cieši sadarbojoties ar nozarēm. Tā vietā mēs redzējām haosu, kā rezultātā tagad esam turpat, kur bijām pirms gada – pat vēl neapskaužamākā situācijā, jo atbalsta instrumenti ir izvēlēti universāli, neņemot vērā nozares specifiku, kas rada bažas, ka daļa skaistumkopšanā strādājošo pat varētu nesaņemt atbalstu, jo nespēs izpildīt kritērijus, lai tam kvalificētos vai tas būs daudz niecīgāks par 500 eiro dīkstāves pabalstu iepriekšējā periodā," saka Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente Sabīne Ulberte.

"Šobrīd neviens nevar atbildēt, kad tiks veiktas valsts solītā atbalsta izmaksas. Jau ir novembra beigas, tūlīt būs jāmaksā rēķini un kredīti jau par jaunu mēnesi. Estētiskā kosmetoloģija ir vienīgā nozare, kas bija slēgta deviņus mēnešus bez iespējām pilnvērtīgi strādāt un nopelnīt. Vasarā bija iespēja strādāt tikai dažus mēnešus, kā rezultātā nebija iespējams izveidot jebkādus uzkrājumus. Vēl vairāk - mūsu nozari jūlijā satricināja valdības īstenotā nodokļu reforma, kā rezultātā izbeidza eksistēt patentmaksas režīms un vairumam skaistumkopšanas nozarē strādājošo bija jāpāriet parastajā nodokļu režīmā. Tagad gaidām pirmās izmaksas, lai redzētu, kāds būs šis valsts atbalsts. Zinām, ka daļai nozares šis atbalsts, iespējams, nebūs vairāk par 250 eiro, kas bija veikuši patentmaksas maksājumu uz gadu," saka Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas prezidente Renāte Reinsone.

Asociāciju pārstāves arī ir neizpratnē, kāpēc Ekonomikas ministrija neiedziļinājās nozares problēmās un nevienojās ar valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kā arī ar bankām par ikmēneša maksājumu atlikšanu līdz valsts no savas puses veic izmaksas, neuzliekot soda procentus par maksājumu kavējumu.

Nozares pārstāvji pauž nožēlu, ka Saeimā netika atbalstīts priekšlikums likumprojektā "Grozījumi Covid-19 seku pārvarēšanas likumā" paredzēt valsts atbalsta izmaksu 30 dienu laikā. Tas sniegtu zināmu drošību nozarē strādājošajiem, ja vēl kādu reizi valdība vienotos par nozares darbības apturēšanu.

Asociācijas norāda, ka nedrīkstēja nozarei piemērot nosacījumu, ka tikai tie dalībnieki, kuriem nav nodokļu parādi, var saņemt atbalstu vai arī vienoties par nodokļu parāda grafika sastādīšanu. Pēc tik ilga pārtraukuma ir nepieciešams laiks, lai atjaunotu darbību ar iepriekšējo rocību, saka pārstāves.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!