Foto: LETA
"Arī pārtikas ražotāji ir saņēmuši jaunākos elektrības rēķinus un tie ir šokējoši. Lielajiem pārtikas nozares ražotājiem, kam elektroenerģijas rēķini iepriekš bija mērāmi desmitos tūkstošu eiro, tagad tie pieauguši vairākas reizes un ir jau mērāmi simtos tūkstošu. Tās ir satraucošas ziņas Latvijas tautsaimniecībai, jo tas būs papildu trieciens pa pārtikas cenām un patērētāju maciņiem," brīdina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Mēs novērtējam, ka valdība ir atbalstījusi elektrības sadales tarifu samazinājumu par 50%, bet ar to būs par maz, jo elektroenerģijas izmaksu pieaugums ir dramatisks, un cenas aug ne vien par dienām, bet pat stundām. Šāds atbalsts būs par mazu, tas dos 5-7% rēķina samazinājumu, kad pieaugums ir simtos tūkstošu. Ir jāņem vērā, ka izmaksas ir augšā arī pārējās pozīcijās – izejvielu cenas ir kāpušas, darbaspēkam ir jāmaksā vairāk, loģistika līdz ar energoresursiem, degvielas cenām arī kļūst tikai dārgāka. Ir skaidrs, ka tas viss būs manāms pārtikas cenu kāpumā," viņa uzsver. Ražotāji septembra sākumā optimistiski cerēja, ka spēs ar straujo elektrības cenu kāpumu tikt galā paši, taču mēnesi pēc mēneša situācija tikai pasliktinās, norāda I. Šure.

Pārtikas ražotāji atgādina, ka "Latvenergo" un "Sadales tīkls" ir valstī lielākie elektroenerģijas un gāzes apgādes uzņēmumi pēc apgrozījuma, turklāt "Latvenergo" pērn strādājis ar ļoti augstu rentabilitāti, kas pārsniedz 40%. Līdz ar to nozares priekšlikums ir pilnībā apturēt obligātās iepirkuma komponentes maksājuma daļu elektrības rēķinos līdz 1. maijam un sniegt šo atbalstu visiem ražotājiem un eksportētājiem.

Kā uzsvērusi Ekonomikas ministrija, caur mehānismu, kāds izvēlēts elektrības sadales tarifu samazinājumam par 50%, AS "Sadales tīkls" nekādas negatīvās ietekmes nav, tādēļ situācijā, kad ražotāji saķer galvas pie kārtējiem rēķiniem, būtu tikai loģiska lielāko valsts uzņēmumu jostu savilkšana un palīdzība ražojošiem un eksportējošiem uzņēmumiem, akcentē nozari pārstāvošā organizācija.

"Šajā ārkārtējā situācijā lielāks atbalsts ir nepieciešams visiem uzņēmējiem. Uztaisām lockdown uz dažiem mēnešiem "Latvenergo" un "Sadales tīklam", viņi tāpat izdzīvos, un tad mēs visi būsim kopā vienā bedrē un kopā arī varēsim no tās rāpties laukā. Mums kopā ir jāpārdzīvo šī ziema, jāsagaida, kad cenas beidzot pierims. Un svarīgākais no valsts viedokļa, ka šis atbalsts atmaksāsies līdz ar mūsu ražotāju konkurētspēju un eksportu," uz steidzīgu rīcību valdību un Saeimu aicina I. Šure.

LPUF padomes priekšsēdētāja piebilst, ka arī gāzes cenas ir šaušalīgas, un tās visvairāk tricina maizniekus, kā arī mazos un vidējos ražotājus, tādēļ jāmeklē risinājumi arī gāzes cenu kāpuma ietekmes mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!