Foto: DELFI

Latvijai ir ļoti nepieciešama ilgtspējīga un tālredzīga enerģētikas politika, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" uzsvēra Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš norādīja, ka esošā situācija enerģētikas jomā ir saistīta ar tendencēm pasaulē - gan ar naftas cenu atgūšanos, gan arī ar gāzes cenu ļoti straujo kāpumu, kas atstāj ietekmi gan uz izmaksām par apkuri, gan uz elektrības cenu. Tajā pašā laikā šī situācija parāda, ka Latvijai ir ļoti nepieciešama ilgtspējīga un tālredzīga enerģētikas politika.

"Tas ir ļoti skaļš signāls - atgriežamies un izveidojam ilgtspējīgu un tālredzīgu enerģētikas politiķu. Tas valstij ir ļoti, ļoti nepieciešams," sacīja Kazāks.

Vienlaikus, runājot par valsts atbalstu iedzīvotājiem saistībā ar straujo energoresursu cenu kāpumu, Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka mērķēts atbalsts mazturīgajām iedzīvotāju grupām būtu vēlams, taču nevajadzētu vienmēr atbalstīt pilnīgi visus.

"Ir jāsaprot, ka mēs nevaram katru reizi dot "zivi". Mums ir jādod arī "makšķeri" gan uzņēmumiem, gan iedzīvotājiem. Iedzīvotāju pusē "makšķere" ir prasmes un spēja nopelnīt. Līdz ar to tā ir darba tirgus aktīvāka politika, palīdzot cilvēkiem apgūt jaunas prasmes, iegūt labāk apmaksātu darbu," sacīja Kazāks.

Tostarp viņš atzīmēja, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana šajā gadījumā nebūtu labākais risinājums, jo palīdzētu pilnīgi visiem, tostarp turīgākajiem iedzīvotājiem.

Kazāks arī minēja, ka pagājušajā gadā Latvijā algas vidēji pieauga par 8-10%, kamēr cenas kāpa vidēji par 3-4%. "Līdz ar to vidējam darbiniekam ienākumi ir auguši straujāk nekā inflācija, un viņi ir kļuvuši turīgāki. Vai viņus vajag atbalstīt? Domājam. Tā, protams, ir tikai vidējā temperatūra slimnīcā. Diemžēl krīzes laikā mēs redzam risku, ka veidojas divu ātrumu darba tirgus - tie, kuriem prasmes ir, algu kāpums ir bijis ļoti nozīmīgs, jo, lai sasniegtu vidējo pieaugumu 8% apmērā, kādam ir jābūt algu kāpuma krietni virs 10%. Tajā pašā laikā citiem algas ir sarukušas vai nepieaug," klāstīja Latvijas Bankas prezidents.

Vienlaikus viņš arī atzīmēja, lai palīdzētu, īstermiņā ir atbalstāmas mērķētas atbalsta programmas, taču ilgtermiņa ir jādomā par iedzīvotāju prasmju palielināšanu. "Dodam cilvēkiem iespēju vairāk nopelnīt, nevis turam viņus uz pabalstiem," sacīja Kazāks, atzīmējot, ka tas, protams, prasa laiku, bet, ja to nekad nedarīs, tad arī nekad nebūs rezultāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!