Foto: F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa uz nenoteiktu laiku atlikusi lietas izskatīšanu, kurā nekustamā īpašuma Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, attīstītājs "Homburg Zolitude" no būvnieka SIA "Re&Re" vēlas piedzīt zaudējuma atlīdzību viena miljona eiro apmērā.

Lietas izskatīšana tika noņemta saistībā ar prasītāja pārstāvja lūgumu par lietas izskatīšanas atlikšanu.

Nākošās tiesas sēdes datums vēl nav nozīmēts.

Uzņēmuma "Homburg Zolitūde" pārstāve Rūta Grikmane informēja, ka uzņēmuma pretprasība par viena miljona eiro lielu piedziņu - aprēķināta, ņemot vērā prāvo valsts nodevas apmēru, kas jāmaksā, iesniedzot prasību.

Pretprasība ir iesniegta vienā no lietām, kurā zaudējumu atlīdzību 2017.gadā pirmais pieprasīja "Re&Re", pamatojot to ar apgalvojumu, ka "Homburg Zolitude" esot nepamatoti izbeidzis būvniecības līgumu un nepamatoti pieprasījis AS "SEB banka" izmaksāt garantiju, kas bija paredzēta, lai nodrošinātos pret būvnieka saistību neizpildi.

"Zinot, ka nav samaksāts par padarīto, viņi vēl noņēma no bankas konta garantijas naudu," uzsvēra "Re&Re" advokāts Uģis Grūbe.

"Homburg Zolitude" uzskata šo "Re&Re" celto prasību par pilnībā nepamatotu, jo tirdzniecības centrs ir sagruvis, savukārt dzīvojamās mājas jaunbūve nav pabeigta un tajā ir daudzi būtiski defekti, kuru dēļ Rīgas pilsētas pašvaldības komisija 2015.gadā atzina šo jaunbūvi par A kategorijas graustu.

"Par šīm negatīvajām sekām, kas ir radījušas "Homburg Zolitude" zaudējumus, ir atbildīga "Re&Re", ko pierāda speciālistu un ekspertu atzinumi un par ko vedina domāt arī fakts, ka būvniecības uzņēmums gan kā juridiska persona, gan arī tās darbinieks tiek tiesāti Zolitūdes traģēdijas krimināllietā," tā iepriekš paziņojumā norādīja uzņēmuma pārstāve Rūta Grikmane.

""Homburg Zolitude" vēlas normālā un tiesiskā veidā risināt visus strīdus, kā to līdz šim vienmēr centusies darīt, nevis izvairīties no atbildības, kā to pēdējo gadu laikā dara dažas citas traģēdijā iesaistītās kompānijas. "Homburg Zolitude" arī uzsver, ka kopš paša projekta sākuma tā īstenošanā bija iesaistīti tikai tie vietējie speciālisti un komercsabiedrības, kuri tajā brīdī savā nozarē tika uzskatīti par labākajiem," rezumēja Grikmane.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!