Foto: Paula Čurkste/LETA

Šonedēļ "Luminor" bankas klienti saņēmuši krāpnieciska satura e-pasta vēstules. Tajās ir aicinājums atvērt saiti uz viltus mājaslapu vai viltus internetbankas lapu, lai krāpnieki izvilinātu personas datus un izkrāptu klientu naudu. Bankas pārstāvji lūdz savus klientus neatvērt saites un neiekrist krāpnieku lamatās, portālam "Delfi" pavēstīja "Luminor" pāstāve Inese Kronberga.

Vēstules satur saites uz lapām, kas līdzinās "Luminor" internetbankai, kur iespējams ievadīt savu personīgo informāciju. Zemāk publicētajā attēlā redzams, kā izskatās krāpnieciskā vēstule.

"Neklikšķiniet uz viltus saites un neautentificējieties, jo tā jūs nododat savus personas datus un piekļuves krāpniekiem," preses paziņojumā medijiem norāda Kronberga.

Bankas pārstāve atgādina, ka banka nekad nezvana vai nesūta klientiem e-pasta vēstules ar saitēm uz mājaslapām ar lūgumu izpaust internetbankas pieejas paroles, konta numuru, maksājumu kartes datus, kā arī nelūdz autorizēties internetbankā vai apstiprināt maksājumus.

Ja gadījumā personai radušās aizdomas vai šaubas par saņemto e-pasta vēstuli vai zvanu, par tā patiesumu klienti var pārliecināties, sazinoties ar banku pa tālruni 67171880.

Gadījumā, ja cilvēks nospiedīsiet uz krāpnieku atsūtīto saiti un ievadīsiet savus datus, krāpnieki saņems informāciju par to, no kuras vietas un kādas ierīces cilvēks krāpniecisko vietni apmeklējis.

Ievadot savu internetbankas pieslēgšanās informāciju, mājaslapa piedāvās ievadīt kodu no kodu kalkulatora vai Smart-ID. Ja cilvēks būs ievadījis savu internetbankas pieslēgšanās informāciju, var parādīties paziņojums ar aicinājumu uzgaidīt. Šajā brīdī krāpnieki jau izmanto personas ievadītos datus un autorizējas tās internetbankā.

"Pēc uzgaidīšanas varat saņemt pieprasījumu ievadīt savas kartes datus, kā arī varat saņemt pieprasījumu ievadīt kodus, ar kuriem tiks apstiprināti krāpnieciski veikti maksājumi. Ievadot visu prasīto informāciju, Jūs būsiet atdevis krāpniekiem savu personīgo informāciju un nodevis tiem savu digitālo identitāti, kuru tie jau varēs izmantot pēc saviem ieskatiem," raksta Kronberga.

Bankas pārstāve aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, pievērst uzmanību detaļām, neuzķerties un neatklāt nevienam savus personīgos datus.

Gadījumā, ja cilvēks kļuvis par krāpnieku upuri, Kronberga aicina par to informēt banku.

"Delfi" jau rakstīja, ka pagājušajā gadā izkrāpto līdzekļu apmērs banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumu, sasniedz 11,1 miljonus eiro, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!