Foto: Pixabay

Patlaban dzīvojam situācija, kur divi mūsu kaimiņi – Krievija un Baltkrievija - ir iesaistījušies karadarbībā, lieki teikt, ka tam ir ietekme uz uzņēmējdarbību visā reģionā, fundamentāli mainījies risku līmenis privātā sektora sadarbībā ar šīm divām valstīm, preses konferencē par sankcijām Krievijai atzina Ārlietu ministrijas Latvijas pārstāvis starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce.

Sankcijas ir ārpolitisks instruments, ar kuru valstis un starptautiskas organizācijas vēršas pret tiem, kuri apdraud mieru un drošību, un to mērķis ir panākt uzvedības maiņu. Tomēr šī reize atšķiras ar to, ka šāds sankciju apjoms un noteikšanas ātrums pasaulē līdz šim nav pieredzēts kopš sankcijas pastāv kā instruments. Kopš 23. februāra ir bijušas 20 ES oficiālā izdevuma publikācijas ar jaunajām sankcijām, 12 dažādas regulas, 12 dažādi ES lēmumi. Tas neizbēgami atstāj tiešāko ietekmi uz ikviena uzņēmēja darbu, piebilst Līce.

Pagaidām galvenais avots, kā iegūt informāciju par sankcijām, ir izmantot ES oficiālā izdevuma publikācijas, jo to daudzums un ātrums sarežģī to pārnešanu nacionālā līmenī. "Cenšamies meklēt veidus, kā atvieglot veidu darbam ar sankcijām, un paredzams, ka tuvākajā laikā ĀM lapā būs visas saites uz visām ES regulām un EP lēmumiem par sankcijām, lai nebūtu jāšķirsta 20 dažādas ES oficiālā izdevuma publikācijas," piebilda Līce, uzsverot, ka tas ir neliels solis, kā atvieglot orientēšanos sankcijās, taču ĀM domās par tālāko skaidrojošo darbu un papildu informācijas sniegšanu.

Katram uzņēmējam ir svarīgi apzināties riskus, kādi riski ir specifiskai darbības jomai, zināt savus sadarbības partnerus un rēķināties, ka sadarbība ar Krieviju šobrīd ir vissarežģītākā sadarbība pasaulē, piebilda Līce.

Vienlaikus Līce skaidroja, ka ātri nav iespējams objektīvi operatīvi apzināt sankcionēto personu īpašumus un līdzekļus, iespējams, ka finanšu līdzekļu iesaldēšana var notikt ātrāk, bet pārējiem var notikt ilgāk.

Latvijā nav centralizēta sistēma sankciju piemērošanā, kompetentās iestādes, kas uzrauga savas jomas, apkopo šo informāciju, skaidroja Līce.

Nav skaidrs, cik uzņēmējus ietekmēs sankcijas, taču spriežot pēc jautājumu un iesniegumu skaita, ko esam saņēmuši šis skaits ir iespaidīgs. Tieši vai netieši sankcijas var skart ikvienu, kas sadarbojas ar personām Krievijā vai Baltkrievijā, viņa piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!