Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās sabiedrības noteikto sankciju dēļ Lietuvas uzņēmumi starptautiskajā tirdzniecībā zaudēs 300 miljonus eiro, paziņoja Lietuvas Biznesa konfederācijas viceprezidents Marjus Dubņikovs.

Intervijā Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai viņš pirmdien stāstīja, ka Lietuvas uzņēmēji jau ilgstoši Krieviju uzskatījuši par ļoti riskantu tirgu, kur rentabilitāte aug atbilstoši augstajiem riskiem.

Lai gan Lietuvas un Krievijas savstarpējās tirdzniecības apmērs pārsniedz trīs miljardus eiro, Lietuvas izcelsmes produktu eksports uz kaimiņzemi veido vien 300 miljonus eiro. "Šajā situācijā tie tiks upurēti," par sankciju ietekmi teica Dubņikovs.

Viņš paskaidroja, ka atsevišķiem uzņēmumiem starptautisko sankciju dēļ varētu būt īslaicīgas problēmas, tomēr lielākā daļa Lietuvas uzņēmēju savu biznesu uz citiem tirgiem pārorientēja jau pēc tam, kad 2014.gadā Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu un starptautiskā sabiedrība ieviesa sankcijas.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Krievija iebruka Ukrainā, Eiropas Savienība, ASV un citas valstis ir noteikušas plašas sankcijas Krievijai.

ES svētdien vienojusies par svarīgu Krievijas banku atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT un visu Krievijas centrālās bankas transakciju aizliegumu, kā arī visus tās aktīvu iesaldēšanu.

Līdzās tam noteikts aizliegums ES gaisa telpā ielidot Krievijas lidmašīnām un noteiktas citas sankcijas pret Krievijas juridiskām un fiziskām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!