Foto: Pixabay

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam. SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 1%, bet nākamgad – par 2,4%.

Oktobrī publiskotajās prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 5,2% apmērā.

Inflācija Latvijā šogad un nākamgad prognozēta attiecīgi 10% un 3,9% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs gan šogad, gan nākamgad veidos 8,1%, salīdzinot ar 7,6% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 1,6% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 1,7%.

No Baltijas valstīm straujāko IKP pieaugumu šogad SVF sagaida Lietuvā, kur tas tiek prognozēts 1,8% apmērā. Nākamgad Lietuvā SVF sagaida 2,6% ekonomikas izaugsmi. Oktobrī SVF lēsa, ka Lietuvā šogad IKP palielināsies par 4,1%. Inflācija Lietuvā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 13,3% un 4,3% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad prognozēts deficīts 0,7% no IKP, kas nākamgad veidos 2,1%.

SVF sagaida, ka bezdarbs Lietuvā šogad pieaugs līdz 7,3%, bet nākamgad saruks līdz 7%.

Igaunijā SVF šogad prognozē ekonomikas izaugsmi 0,2% apmērā, kas nākamgad paātrināsies līdz 2,1%. Fonds valsts ekonomika pieauguma prognozi šim gadam samazinājis no 4,2%. Inflāciju SVF Igaunijā šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 11,9% un 4,6% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā pārpalikums šogad tiek prognozēts 1,6% apmērā no IKP, bet nākamgad tas tiek lēsts 1,8% apmērā. Bezdarbs Igaunijā, pēc SVF aplēsēm, šogad un nākamgad veidos attiecīgi 7,2% un 6,9%.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 2,8% IKP pieaugumu šogad, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsmes palēnināšanās līdz 2,3%.

Inflāciju 19 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 5,3% un 2,3% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā tiek prognozēts 1,8% no IKP pārpalikums šogad un 2,2% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarbs eirozonā šogad samazināsies līdz 7,3%, bet nākamgad kritīsies līdz 7,1%, teikts SVF rudens prognozēs.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad tiek prognozēts 2,1%, kas nākamgad paātrināsies līdz 2,7%.

SVF prognozē, ka Lielbritānijā, kur pērn ekonomikas izaugsme bija 7,4%, šogad IKP pieaugs par 3,7%, bet nākamgad – par 1,2%.

Tikmēr Ukrainā fonds šogad prognozē 35% kritumu, bet nākamajam gadam prognozes nav publiskotas. Krievijas IKP šogad samazināsies par 8,5%, bet nākamgad – par 2,3%.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad 3,7%, bet nākamgad - 2,3% apmērā, bet pasaulē trešās lielākās ekonomikas - Japānas - IKP pieaugums šogad būšot 3,4%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 2,3% apmērā.

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 4,4%, bet nākamgad - par 5,1.

Pasaules ekonomikai SVF gan šogad, gan nākamgad prognozē izaugsmi 3,6% apmērā. Salīdzinājumā ar janvāri fonds pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam samazinājis par 0,8 procentpunktiem, bet nākamajam gadam – par 0,2 procentpunktiem.

Ekonomikas izaugsmes prognožu koriģēšanu SVF galvenokārt skaidro ar sekām, ko rada Krievijas Ukrainā sāktais karš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!