Foto: LETA

2022. gada aprīlī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās – tās mēneša laikā pieauga par 1,4%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Tādējādi sērijveida dzīvokļu vidējā cena pakāpās līdz 967 eiro par kvadrātmetru (EUR/m²). 2022. gada pirmajos četros mēnešos sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 7%.

Pārskatā secināts, ka lielākajos Rīgas mikrorajonos 2022. gada aprīlī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu palielināšanās. Gada pirmajā ceturksnī dzīvokļu cenas palielinās par aptuveni 2% mēnesī, bet aprīlī cenu pieauguma temps nedaudz samazinājās.

Šogad visvairāk pieauga cenas lētākajos mikrorajonos – Vecmīlgrāvī un Bolderājā. Šajos mikrorajonos cenu pieaugums 2022. gadā sasniedza 11 - 12%. Rīgas apkārtnē nepietiekamā dzīvokļu piedāvājuma dēļ cenas arī turpināja palielināties. Jelgavā, Ogrē un Jūrmalā (Kauguros) cenu pieaugums šogad jau sasniedza 12%.

2022. gada pirmajā ceturksnī lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums strauji pieauga, tomēr aprīli bija vērojams neliels piedāvājumu skaita kritums.

"Arco Real Estate" atzīmē, ka kopš 2022. gada sākuma visos Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas kopumā dzīvokļiem palielinājās. Lielākais cenu palielinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Vecmīlgrāvī (+12%).

Vienlaikus šā gada aprīlī sērijveida dzīvokļu vidējā cenas bija vidēji par 40 % zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1 620 EUR/m².

Aprīlī dzīvokļu cenās konstatētas izmaiņas. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena palielinājās vienistabas (+1%), divistabu (+2%), trīsistabu (+2%) un četristabu (+2%) dzīvokļiem.

Pārskatā teikts, ka pagājušajā mēnesī dzīvokļu piedāvājums Rīgā kopumā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi samazinājās par 4%. Piedāvājumu skaits "Arco Real Estate" analizētajos lielākajos Rīgas mikrorajonos samazinājās par 1%. Salīdzinot ar 2021. gada aprīli, dzīvokļu piedāvājums kopumā bija zemāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits ir zemāks par 1%, savukārt lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija par 14% augstāks nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, pārskata autori secinājuši, ka vislielākais piedāvājumu skaits aprīlī bija Purvciemā, savukārt vismazākais - Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī lielākajos Rīgas mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits lielākoties samazinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits samazinājās Bolderājā (-21%). Tikmēr piedāvājumu skaits mēneša laikā visvairāk palielinājās Juglā (+20%).

Aprīlī, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Āgenskalnā. Turpretī Imantā piedāvājumu skaits proporcionāli bija vismazākais.

Pagājušajā mēnesī visos lielākajos Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notika izmaiņas. Lielākajos mikrorajonos dzīvokļu cenas turpināja palielināties. Lielākais cenu pieaugums tika novērots Vecmīlgrāvī, kur cenas mēneša laikā palielinājās par 3,7%. Citos mikrorajonos cenu izmaiņas bija mazākas.

Salīdzinot ar 2021. gada sākumu, šī gada aprīlī sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 20%. Savukārt kopš 2022. gada sākuma cenas bija augstākas par 7%.

Pārskatā minēts, ka sērijveida dzīvokļu augstākās cenas aprīlī saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena palielinājās līdz 1118 EUR/m². Viszemākā viena kvadrātmetra vidējā cena aprīlī bija Bolderājā – 740 EUR/m², kas mēneša laikā arī palielinājās.

Aprīlī visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 57 000 līdz 61 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 33 000 līdz 48 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 33 000 līdz 48 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Ogrē aprīlī sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 3%, dzīvokļu vidējai cenai sasniedzot 896 EUR/m². 2022. gadā dzīvokļu cenas Ogrē palielinājās par 12%.

Savukārt Kauguros aprīlī sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 3%. Dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena pakāpās līdz 873 EUR/m². 2022. gadā dzīvokļu cenas Kauguros kopumā palielinājās par 12%.

Vienlaikus dzīvokļu cenas Salaspilī palielinājās par 3%. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena Salaspilī palielinājās līdz 919 EUR/m², savukārt 2022. gadā sērijveida dzīvokļu cenas Salaspilī pieauga par 9%.

Aprīlī Jelgavā dzīvokļu cenas palielinājās par 4%, dzīvokļu vidēai cenai sasniedzot 760 EUR/m². 2022. gadā Jelgavā sērijveida dzīvokļu cenas palielinājās par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!