Foto: Pixabay

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) trešdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs.

OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,5%.

Savukārt nākamgad Latvijas ekonomikai lēsta 1,6% izaugsme.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 13,3%, bet nākamgad palielināsies par 8,6%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā, pēc OECD aplēsēm, palielināsies no 7,2% šogad līdz 7,4% nākamgad.

OECD norāda, ka Latvijas eksporta izaugsme palēnināsies, ņemot vērā Ukrainas kara radītās sekas, materiālu deficītu un vājāku ekonomisko aktivitāti Eiropas Savienībā, taču spēcīgs pieprasījums pēc dažiem no Latvijas galvenajiem eksporta produktiem, tai skaitā kokmateriāliem un pārtikas produktiem, palēninās šo krituma tempu. Tikmēr inflācija saglabāsies augstā līmenī, samazinot faktiskās algas un iedzīvotāju privāto patēriņu. Izmaiņas ārējā pieprasījumā veicinās nelielu bezdarba pieaugumu.

Lietuvai OECD šogad prognozē Baltijas valstīs otru straujāko ekonomikas izaugsmi 1,8% apmērā, bet nākamgad tiek gaidīta 1,6% augšupeja. Šogad Lietuvā tiek lēsts patēriņa cenu kāpums 15,6% apmērā, bet nākamgad 7,9% pieaugums. Savukārt bezdarbs Lietuvā, pēc OECD aplēsēm, šogad veidos 7,2%, bet nākamgad tas sasniegs 7,4%.

Igaunijai OECD šogad prognozē IKP kāpumu par 1,3%, bet nākamgad Igaunijas ekonomikā prognozēts pieaugums par 1,8%. Patēriņa cenu kāpumu organizācija šogad Igaunijā prognozē 14,5% apmērā, bet nākamgad 10,9% apmērā. Prognozēs teikts, ka bezdarba līmenis Igaunijā šogad un nākamgad būs attiecīgi 7,1% un 8,3%.

Pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam OECD samazinājusi līdz 3%, salīdzinot ar 4,5% decembrī. Publiskojot šīs prognozes, organizācija norāda, ka "pasaule maksās dārgu cenu par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Apmērs, kādā palēnināsies ekonomikas izaugsme un palielināsies inflācija, būs atkarīgs no kara attīstības, bet ir skaidrs, ka vissmagāk cietīs nabadzīgākās valstis."

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 2,6%, bet nākamgad - par 1,6%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 1,9% šogad un 1,7% nākamgad.

Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu 2,5% apmērā šogad un 1,2% apmērā nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!