Foto: Publicitātes foto
Latvijas jaunuzņēmums SIA "Folded" piesaistījis 1,7 miljonu eiro kapitālu, lai izveidotu modernu, automatizētu cietā kartona iepakojumu ražotni, kas spēs apmierināt arī strauji augošo pieprasījumu galda spēļu izgatavošanai. Attēlā no labās: Roberts Stuģis, Austris Polis, Armīns Urbergs un Egils Grasmanis.

Lielākā investīciju daļa viena miljona eiro apmērā piesaistīta no riska kapitāla fonda "Expansion Capital" kā daļēji konvertējams aizdevums. Starp investoriem ir arī vairāki uzņēmējdarbībā aktīvi un labi pazīstami privāti investori. Projektu atbalstījusi arī "SEB banka", piešķirot "Folded" 300 tūkstošus euro aizdevumu apgrozāmo līdzekļu papildināšanai.

Uzņēmums "Folded" līdz šim pazīstams kā iepakojuma ražotājs galvenokārt eksportējošajiem Latvijas uzņēmumiem. Šobrīd "Folded" gatavojas jaunam attīstības posmam, sadarbībā ar SIA "Brain Games" uzsākot galda spēļu, kāršu un pužļu ražošanu automatizētā cietā kartona iepakojumu ražotnē. Iecerēts, ka jaunā ražotne darbu uzsāks šoruden, tā atradīsies "Piche" attīstītajā biznesa parkā "Ulmaņa parks II" Kalnciema ielā 180, 2700 kvadrātmetru lielās telpās. Jaunās ražošanas līnijas ļaus paplašināt "Folded" sniegto pakalpojumu apjomu, un, reaģējot uz pieaugošu pieprasījumu galda spēļu nišā, sadarboties ar spēļu izstrādātājiem Eiropā un Ziemeļamerikā.

"Pēdējo gadu laikā uzņēmēji visās nozarēs ir pārdzīvojuši milzīgus izaicinājumus, sākot no Covid-19 pandēmijas radītajām sekām līdz pamatīgām izmaiņām piegāžu ķēdēs. Tomēr tas parādīja arī labas iespējas jaunu biznesa ideju attīstībai, tāpēc tieši šobrīd pēc vērienīgas tirgus pārkārtošanās "Folded" varēs palielināt jaudu cietā kartona iepakojuma pasūtījumiem, kā arī papildus ieņemt pavisam jaunu biznesa nišu – galda spēļu, pužļu un kāršu spēļu ražošanu," norāda "Folded" ražotnes vadītājs Austris Polis.

""Expansion Capital" izveidotais fonds "INEC 1" veic ieguldījumus uzņēmumos ar spēcīgām un pieredzējušām komandām, kuras nebaidās no jauniem izaicinājumiem un darbojas tirgos ar ievērojamu izaugsmes potenciālu. "Folded" ir piemērs tam, kā iespējams atrast brīvas nišas tirgū. Šis investīciju raunds ļaus uzņēmumam kļūt par tirgus līderi Baltijas valstīs," vērtē "Expansion Capital AIFP" valdes priekšsēdētājs Zigmārs Reklaitis.

"Daļa no ražošanas iekārtu līnijām jau ir pasūtītas, lai 2022. gada noslēdzošo ceturksni "Folded" strādātu ar būtiski kāpinātu ražošanas jaudu. Jauniegādātās līnijas dos mums arī iespēju paplašināt sniegto pakalpojumu apjomu, lai sadarbotos ar spēļu izstrādātājiem Eiropā un Ziemeļamerikā," uzsver "Folded" līdzīpašnieks Egils Grasmanis.

"SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars teic, ka "Folded" ir piemērs tam, kā Latvijas uzņēmumi spēj saskatīt izaugsmes potenciālu un iekļauties tirgus attīstības tendencēs, kas ir un būs aktuālas visā pasaulē. Kvalitatīvs iepakojums un galda spēles ir produkti ar pieaugošu pieprasījumu.

Līdz šim "Folded" galvenokārt izgatavojis cietā kartona iepakojumus Latvijas ražotājiem, kuri savu produkciju eksportē. 2021. gadā uzņēmums strādājis ar 504 tūkstošu eiro apgrozījumu un 18 tūkstošu eiro peļņu. Kopš 2021. gada "Folded" ir uzņemts LIAA Jūrmalas biznesa inkubatorā un ir saņēmis šīs programmas atbalstu.

"Folded" virzītājspēks ir poligrāfijas nozares eksperti Armīns Urbergs un Austris Polis, galda spēļu jomas lietpratējs Egils Grasmanis, kā arī eksperts finansējuma piesaistes un strukturēšanas jomā Roberts Stuģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!