Foto: DELFI

Gaidāmā apkures, elektrības sadārdzināšanās, kā fosilo, tā atjaunīgo resursu pieejamība pasaulē, reģionā kā nekad agrāk aktualizējusi vietējās bagātības – meža – iespējas. "Delfi Bizness" intervijā ar akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" (LVM) padomes priekšsēdētāju Edmundu Beļski meklē atbildes, vai Latvijā pietiek izejvielu pašlaik par deficīta preci kļuvušajām granulām, kādā stadijā ir ieceres par vēja parku būvniecību, vai un kādi ir Eiropas Savienības (ES) Zaļā kursa izaicinājumi nozarē.

Edmunds Beļskis LVM padomes priekšsēdētāja amatā ir kopš pagājušā gada rudens, iepriekš bijis valsts AS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs. Šobrīd notiek LVM četru valdes locekļu atlase.

Svarīgākie LVM tuvākā laika mērķi ir saistīti ar izaicinošiem investīciju projektiem. Viens no tiem ir vēja parka būvniecība, otrs ir saistīts ar tievo dimensiju apaļo kokmateriālu pārstrādi Latvijā, lai efektīvāk izmantotu esošos koksnes resursus un ražotu augstākas pievienotās vērtības produktu, iespējams, izveidojot kokšķiedru masas ražotni. Šobrīd šis koksnes sortiments lielos apjomos tiek eksportēts, bet ir iespējas tam palielināt pievienoto vērtību, turklāt tā rastos tieši Latvijā, stāsta Beļskis.

Ražot jau 2027. gadā

Kādā stadijā ir iecerētais vēja parka projekts, ko tas paredz?

LVM kā partneris iesaistījās "Latvenergo" ierosinātajā projektā, elektroenerģijas ražotājs ir vadošais partneris. Šo divu valsts kapitālsabiedrību iesaistīšanās projektā ir balstīta pirmām kārtām uz ekonomiskajām interesēm. Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, ir nepieciešams nodrošināt enerģētisko neatkarību. Pirmais lēmums valdībā pieņemts jau 22. februārī. Tas paredz LVM un "Latvenergo" kapitāldaļu turētājiem sagatavot dokumentus kopuzņēmuma dibināšanai. Šie dokumenti ir iesniegti Ministru Kabinetā, tātad tuvākajā laikā gaidāms valdības lēmums.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!